|
Erdoğan-Bush görüşmesinden ilginç anlar

WASHINGTON - Başbakan''ın ABD ziyareti son dönemin en çok merak uyandıran konularından biriydi. Başarıyla tamamlanması Türkiye açısından da hükümet açısından da rahatlatıcı olacak. Görüşmenin hemen ardından konuştuğum Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ziyareti "Tek kelimeyle olağanüstü" olarak tanımladı. Akşam, Londra''ya uçarken Başbakan Tayyip Erdoğan''la sohbetimizde de benzer bir tanımlama vardı. Erdoğan, "Gerçekten çok iyi bir görüşme oldu, konuşmamız gereken herşeyi konuştuk. Sadece konuşmadık, mutabakat da sağladık" dedi. İki liderin görüşmesinde ilginç anektodlar ve samimi sohbet anları yaşandı. İşte perde arkasından bazı bilgiler...

Mazeretim sizsiniz

Bush-Erdoğan görüşmesi bir saat olarak planlanmıştı. Sürenin sonuna gelindiğinde ise gündemdeki konular bitmedi. Bu arada kapı çalındı ve Bush''a Nevada randevusunu hatırlatmak üzere bir görevli girdi. ABD Başkanı, arkasını dönmeden görevliye eliyle "devam" işareti yaparak "20 dakika gecikeceğiz" dedi. Konuşma uzayınca da bu kez telefonu çevirerek, "30 dakika gecikeceğimizi söyle" talimatını verdi. Ardından da Erdoğan''a dönerek, "Bir toplantıda beni bekliyorlar ama hiç önemli değil. Mazeretim sizsiniz, onlara sizinle beraber olduğumu söyleyeceğim Sayın Erdoğan" dedi.

Aman Darfur''u unutmayalım

İki liderin görüşmesinin resmi programında Sudan''ın Darfur bölgesinde yaşanan insanlık dramı sorunu yoktu ancak Bush ısrarla bu konuyu konuşmak istedi. Her konuşulan maddenin ardından, "Bu konuyu unutmayalım" diyerek ekibini uyardı. ABD Başkanı, Erdoğan''a "Darfur konusundaki hassasiyetinizi biliyoruz. Orada gördükleriniz ve tecrübeleriniz çok önemli. Benim kalbim acıyor, eminim ki sizin de kalbiniz acıyor" dedi. Görüşmenin hesapta olmayan bu maddesi için de bölgeye yardım için mutabakata varıldı.

Gül, İran''ı anlattı

İran konusu görüşülürken Bush, "Sizin Suriye ve İran''la ilgili diplomatik temaslarınızın çok yararlı olduğunu gördük, bunlara devam edin" dedi. Bu cümle iki ülke arasındaki ilişkilerde kriz alanı olarak gösterilen bu temasların gerçekte bir soruna yol açmadığının işareti oldu. Erdoğan, Türkiye''nin İran konusundaki yaklaşımının diplomatik seçenekler olduğunu anlattıktan sonra Dışişleri Bakanı Gül de bu ülkeyle yaptığı temasları aktardı.

Bol teşekkürlü bir sohbet

İki tarafın da "başarılı" bulduğu görüşmenin en ilginç noktalarından birisi de Bush''un sık sık Türkiye''ye teşekkür etmesiydi. ABD Başkanı, çeşitli konularda 6 kez Erdoğan''a teşekkür etti.

Vücut diliyle de konuştular

Başbakan Erdoğan daha başta rahat tavırları ve kendine has anlatımlarıyla görüşmenin havasını belirledi. Sohbet beklenenden daha samimi bir havada geçti. Erdoğan''ın rahat tavrı karşısında Bush da bir süre sonra konuşmalarını el kol hareketleriyle desteklemeye başladı.

Rice katIlamadı

ABD Dışişleri Bakanı Rice, ülke dışında olduğu için görüşmede bulunamadı. Bush, konuşmanın hemen başında Erdoğan ve Gül''e, "Burada olmayı çok istiyordu ama önceden planlanan programından dolayı katılamadı. Onun mazeretini size iletmek istiyorum" dedi.

Özet, o cümlede saklı

Ziyareti izleyen gazeteciler içeride görüşülenlere ilişkin bilgileri almak için kıyasıya yarıştılar. Türk heyetinden bir yetkili, bu yarışa şu cümleyle noktayı koydu: "Aslında ziyaretin özeti Başbakan''ın basın toplantısında sarfettiği bir cümlede gizli!..."

Bu, ABD Başkanı''nın Başbakan''a söylediği, "Bu kadar çok konu ancak bir stratejik ortakla görüşülür" cümlesiydi.

18 yıl önce
Erdoğan-Bush görüşmesinden ilginç anlar
Şu çok mühim mesele, aslında neydi?
Cemal Kaşıkçı davası Türkiye’de görülür
Amerika’nın mesajı
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?