|
Bir bütünde iki dünya

Dünyanın her yanında, insanların tüketim düzeylerini artırma yolunda yapılan her yatırım ve atılan her adım, fizik dünyayla metafizik dünya arasındaki duvarları sağlamlaştırıyor. Oysa yaşanabilir bir hayat ve sürdürülebilir bir tüketim için, iki dünya arasındaki duvarların güçlendirilmesi değil, baştan sona bütünüyle yıkılması gerekir. Çünkü bütün krizler, iki dünya arasındaki aşılmaz duvarlardan kaynaklanıyor.

*

Metafizik dünyaya açılan kapıların anahtarları, peygamberlere verilmiştir. Onlar bütün insanlığa “beyaz haberler” getiren, eşsiz ve üstün habercilerdir. İnsanlığın atalarının yitirdikleri cennetlerin haberleri peygamberlerdedir. Sezai Karakoç''un Yitik Cennet''te anlattığı yalnızca peygamberlerin değil, aynı zamanda insanlığın da tarihidir. Bütün insanlığın, ekonomik, siyasal ve kültürel birikimi, peygamberler tarihinin ayrıntılı bir dipnotudur.

*

Görünmeyen metafizik dünya, gözle görülen, elle tutulan ve dille tadılan fizik dünya kadar insanlara yakındır. Avrupa''da Antik Yunan ve Eski Roma''nın mitolojik dünyasının yeniden inşa edilmesi, duvarlarla ikiye bölünen bir bütünü, tek dünyaya dönüştürdü. Dünya yeraltı ve yerüstü kaynaklarıyla, peygamberlerin haber verdiği Yitik Cennet''in rüyasını görmeyenlerin elinde, Latin Amerika''nın hazineleri gibi yağmalandı.

*

İlk insandan bu yana, fizik dünya, metafizik dünyanın ışığıyla aydınlatıldı. Süleyman Peygamber gibi, iki dünyanın sultanları olan peygamberler, dünyaları birbirinden ayıran sınırları kaldırdılar. Onların izlerinden gidenler ve onlara inananlar, iki dünyanın birbirinden ayrılmaz bir bütünün, iki ayrı yüzü olduğunu görürler. Yeryüzü ve gökyüzü gibi, fizik ve metafizik dünya birbirinin varoluş kaynağıdır.

*

Metafizik dünyayla iletişim ve etkileşimini ortadan akldıran fizik dünya, hayatın yaşanabilirliğini baltalamakla kalmaz, hayat kaynaklarını kendi eliyle yoksullaştırır. Yeryüzünün canlılığını koruyabilmesi için, nasıl gökyüzüne ihtiyacı varsa, fizik dünyanın da anlam kazanabilmesi için, metafizik dünyaya ihtiyacı vardır. Çünkü, fizik dünyanın sınırlı kaynakları, metafizik dünyanın kutsal yasalarıyla verimli ve değerli kılınır.

*

Metafizik dünya ölümsüz, fizik dünya ölümlüdür. Kıyamet koptuğunda, fizik dünya dağları, denizleri, ovaları ve şehirleriyle yok olup giderken, hem Cennet''i, hem de Cehennem''i ile metafizik dünya kalıcıdır. İki dünyada da cennet peşinde koşanlar Cennet''i, Cehennem peşinde koşanlar Cehennem''i bulurlar. Cehennem başkalarıdır diyenler, iki dünyada da Cennet''i yitirirler.

*

Bir ayağı görünen, bir ayağı görünmeyen dünyada olan insanlar, kıyamet kopuyor olsa bile, elindeki tohumları toprağa saçmaktan geri durmazlar.

*

Fizik dünyada yazılmayanlar, metafizik dünyada okunmazlar.

*

İnanılmayan dünya bilinmez.

*

Bilinmeyen dünya inanılmaz.

12 yıl önce
Bir bütünde iki dünya
Bekledim de gelmedin…
Hiperaktif bir çocuğun duyguları
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!