|
Bırakınız barışsınlar bırakınız savaşmasınlar

Dünyada ülkeler arasındaki bağımlılıklarla birlikte eşitsizliklerin arttığı bir dönemde, savaşlar birbirini izliyor. Savaşlar, terör eylemlerine, uyuşturucu ticaretine, örgütlü suçlara ve finansal krizlere büyük bir hız ve yoğunluk kazandırıyorlar. Hegel''in ''Amacın gerçekleşmesi yolunda ilerleyiş'' dediği, savaş, İslam dünyasında fiziksel, Batı ülkelerinde finansal yıkımlara yol açıyor.

*

Doğu''dan Batı''ya bütün dünya, sürdürülemez, ekonomik, siyasal ve kültürel krizlerle savaşıyor. İnsanların temel ihtiyaçlarını karşılayan, hayatı kolaylaştıran, dünyayı güzelleştiren, barış ortamını oluşturmak, bütün ülkelerin ana sorunu haline geldi. Bu bağlamda, dünyanın sağduyu sahibi, barış sevdalısı aydınlarına, büyük görev ve sorumluluk düşüyor. Çünkü, savaşcı azınlığa karşı barışçı çoğunluk kan dökülmesini istemiyor.

*

Yirminci yüzyılın savaşlarıyla, Batı dünyası altüst olmuştu, Yirmibirinci yüzyılın savaşlarıyla, Doğu dünyası altüst olacak. Savaş dünyasını, barış dünyasına dönüştürme yolunda, hem Doğu, hem Batı dünyası, kültürlerinin ana kaynaklarına dönerek, sınırlı dünyanın, sınırlı kaynaklarını, en verimli ve en etkili bir biçimde değerlendirmeye bakmalıdır. Artık tank ve uçaklarla yapılan savaşlar, insanlarla birlikte şehirleri de öldürüyor.

*

Başlangıçta savaş değil, barış vardı. Ademoğulları cennetlerini barışla yitirdiler, yitirdikleri cennetlerini de barışla bulacaklar. İçinden ırmaklar akan cennetleri bulma sürecinde, bir insanın hayatını kurtaranlar, bütün insanlığın hayatını kurtarırlar. Savaş hayatı zorlaştırırken, barış kolaylaştırır. Savaşta ölüm, barışta hayat vardır. Kimyasal silahlar yüzyılında, savaşın iyisi, barışın kötüsü olmaz.

*

Düz dünyada, bırakınız savaşsınlar, bırakınız ölsünler stratejisi değil, bırakınız barışsınlar, bırakınız yaşasınlar stratejisi geçerlidir. Kimse alnının terinden, gözünün nurundan, elinin emeğinden daha fazlasına göz dikmesin. Bütün krizler, vermeden alanlardan, üretmeden tüketenlerden kaynaklanır. Savaşlar, başkalarının ürettiklerine el koymanın en kolay yoludur.

*

Yaşanabilir bir dünya için, bütün ülkelerin kolay olan savaş yolunu değil, zor olan barış yolunu seçmeleri gerekir. Çünkü savaş bilinen silahlarla, barış bilinmeyen silahlarla yapılır. Bu yüzdan, insanlar, genelikle zor olan yolu değil, kolay olan yolu seçerler.

*

Geleceğin dünyasını ''ya savaş ya savaş'' diyenlerden daha çok ''ya barış ya barış'' diyenler, inşa edecek.

*

İnsan barışın değerini bilirse, barış insanın değerini bilir.

*

Barış ekenler, savaş biçmezler.

*

Barış bahçe hayat güldür.

12 yıl önce
Bırakınız barışsınlar bırakınız savaşmasınlar
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset