|
Çanakkale'de tarihi yeniden yazmak
Küre dünyada medeniyetler arasında savaş siyasal ve ekonomik güç gösterisinin cephelere taşınmasıydı.

Kare dünyada savaşlar, cephelerden pazarlara taşındı. Kare dünyanın fatihleri, üniforma giyen genareller değil, forma genarelleridir. Amerika’nın “General Motors” ve “General Electrik” gibi, formalı generalleri, ülkelerinin bayraklarını, bütün dünyaya taşıdılar. Dünyanın hiçbir ülkesinde, onlara ne pasaport ne de vize soruldu.

*

Son yüzyılların savaşlarını araştıran, Avrupa’nın modern savaş kuramcısı General Clausewitz’in vurguladığı gibi: “Savaş bir bukalemundur.” Yirminci yüzyılın kara, deniz ve hava şavaşlarındaki hızlı dönüşüm, savaşların ortama göre renk değiştiren bukelemunlara benzediklerinin en önemli göstergesidir. Savaşlar nasıl değişirse, tarihin yorumları da öyle değişir. Bütün bilimlerin ana kaynağı olan tarihi, her kuşak yeniden yazmak ve yeniden yorumlamak zorundadır

*

Tarihe dar bir açıdan değil, geniş bir açıdan bakmak gerekir. Tarihin ana konusu, medeniyetlerin dinamiklerini araştırmaktır. İbn Haldun, Arnold Toynbee ve Oswald Spenler’in kitaplarının, bütün dünyada büyük ilgi görmeleri, medeniyet tarihçileri olmalarından kaynaklanır. Her kuşağın yeniden yorumladığı tarih, ekonomik, siyasal ve kültürel tarihe, yeni açılımlar, yeni yaklaşımlar ve yeni boyutlar kazandırır.

*

Türklerin Asya’dan Avrupa’ya uzanan, uzun ve büyük yürüyüşünde, Doğu ile Batı’nın özeti olan Anadolu’nun vazgeçilmez bir yeri vardır. Malazgirt Anadolu’ya gelmenin, Çanakkale Anadolu’da kalmanın savaşıdır. Çanakkale savaşıyla, Anadolu insanının Asya ve Avrupa’daki varlığı perçinlendi ve güvence altına alındı. Çanakkale Türk tarihinin dönüm noktalarından biridir. Bu yüzden Çanakkale savaşının tarihi, bütün ayrıntıları ve bütün boyutlarıyla yeniden yazılmalıdır.

*

Savaşsız bir İslam dünyasına, savaşsız bir Avrupa’ya, Çanakkale savaşının, tekrar tekrar yazılması tekrar tekrar yorumlanmasıyla ulaşılır. Çanakkale’nin kara ve denizde, tarihin en çok kan dökülen savaşlarından biri gerçekleşti. Son araştırmalarda, “57. Alay”ı oluşturan İstanbul Üniversitesi'nin öğrencileri gibi, yarım milyon genç insan hayatını yitirdi. Savaş kararı olan devlet yöneticileri, Çanakkale’de yüzlerce üniversiteyi toprağa gömdüler, yüzlerce genci kurban ettiler.

*

Çanakkale’den sonra Avrupa ülkeleri, kendi aralarında savaşarak, yakılmadık, yıkılmadık ülke bırakmadılar,

*

Küre dünyanın savaş şehri Çanakkale, kare dünyanın barış şehri Çanakkale’ye dönüştürülmelidir.

Küre dünya kapalı toplumların, kare dünya açık toplumların dünyasıdır.

*

Açık toplumlarda bir ülke öksürse bütün ülkeler nezle olur.

*

Barışın güvercinin bir kanadı bilgi bir kanadı bilgeliktir. Kusursuz barış isteyen savaşa davetiye çıkarır. Savaşlar gençlerin kurdudur. Barış hayat kaynağıdır.
#Çaakkale
#savaş
#Türkiye
9 yıl önce
Çanakkale'de tarihi yeniden yazmak
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset