|
Diyarbakır’da sempatiden önce empati

Anadolu coğrafyası, Batı Asya ve Doğu Avrupa’da yer alır. Asya’nın en batısı, Avrupa’nın en doğusudur. Arnavutlar, Boşnaklar, Tatarlar, Çerkezler, Kürtler ve Araplar Anadolu’nun demografik yapısını oluştururlar. Anadolu coğrafyasının merkezinde Türkler vardır. Hem Asya’da hem Avrupa’da Türkiye, Doğu ile Batı arasındaki barışın en önemli güvencesidir. Diyarbakır’da çözümsüzlük barış değil, savaş demektir.

*

Türkiye’nin Diyarbakır sorunu, Kürtlerin ayrılmasıyla ya da Kürtlere özerlik verilmesi değildir. Sorun, Türkiye’de yaşayan herkesin, temel hak ve özgürlüklerine saygı gösterilmesi ve yasal güvence altına alınmasıdır. Çünkü Anadolu Kafkaslar ve Balkanlara benzemez. Kürtler başta olmak üzere, farklı etnik kökenden gelenler, Türkiye’nin her kentinde yaşarlar. Bu bağlamda, Diyarbakır ile Denizli’nin ekonomik yapısı ve kültür dokusu birbirinden farklı değildir.

*

Ülke yönetiminde, devlet, Anadolu insanını oluşturulan bütün kesimlerin temsilcisi ve silaha başvurma hakkı olan, yürütme gücüdür. Tek parti döneminde, silahlı çatışmaya dönüşen hoşnutsuzluklar yüzünden, devlet ile Kürtler birbirlerine olan sempatilerini yitirdiler. Bunun için, Türkiye’nin değişik kentlerinde yaşayan Kürtler, devletin bütün kurum ve kuruluşlarından, sempati duymaları değil, empati yapmalarını bekliyor.

*

Empatinin özü: Kendin için istediğini başkası için de istemek, kendin için kötü olanının başkası için iyi olmadığını bilmektir. Empati yapma yolunda, atılacak ilk adım, yapılacak ilk iş: Güler yüzlü ve tatlı dilli olmak, en çok şikayeti olanı, en çok sevmektir. Empati sürecinde, tatlı dil ve güler yüz, bütün çatışmaların üstesinden gelir, düşmanlıkları önler, yardımlaşmayı başlatır ve sempati duymanın yolunu açar.

*

Dünyanın her yerinde güvenlik güçleri ve hukuk, suçluları cezalandırmaktan önce suçları önlemek vardır. Hukukun üstünlüğünün geçerli olmadığı ve saygı görmediği ülkelerde, üstünlerin hukuku geçerli olur ve saygı görür. Yalnızca Diyarbakır’da değil, Anadolu’nun bütün kentlerinde, hukuk herkese eşit uygulanmalı ve ayrımcılık yapılmamalıdır. Hukukun tarafsızlığını yitirdiği bir ülkede, demokratik devlet dayatmacı devlete dönüşür.

*

Orta Doğu’nun geleceği, Kürtlerin demokratik hak ve özgürlerinin güvence altına alınmasına bağlıdır. Demokratik hak ve özgürlükler, ekonomik, siyasal ve kültürel hayata yön gösteren pusulaya benzer. Yönsüzlük bölgedeki bütün gelişmeleri alt üst eder.

*

Diyarbakır’da zora başvurarak zorlukların üstesinden gelinmez. Zorla Türk olunmaz.

*

Diyarbakır’ın sempatiye değil, empatiye ihtiyacı var.

*

Empatinin olmadığı yerde sempati olmaz.

*

Geciken empati sempati doğurmaz.

*

Empati yapan haksızlık yapmaz.

*

Haksızlık karşısında susulmaz.

#Batı Asya
#Doğu Avrupa
#Asya
9 yıl önce
Diyarbakır’da sempatiden önce empati
Ah şu on sekiz yaş!
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!