|
Dünyanın yeni Deli Dumrul"ları

Para kazanmak için, her şey mübah, hiç bir sınır yok diyen, seküler ekonominin Deli Dumrul''ları bankalar ve sigorta şirketleridir. Onlar paradan para kazanmanın yeri zamanı ve yaşı olmaz diyerek, dünyayı büyük bir bankaya dönüştürdüler. Seküler ekonomiyi ayakta tutan bankalar, borsa endeksleri, döviz kurları ve faiz oranlarıyla besleniyorlar.

*

“İnsan uyur para uyumaz” ve “para parayı çeker” ilkeleriyle yönetilen Deli Dumrul''ların, anavatanları Amerika''da yol açtıkları krizler, domino etkisiyle, bütün dünyaya yayılıyor. Onların risk ve parayı en büyük ticari ürün haline getiren finansal teknikleriyle, gerçek ticaret alanının on katına ulaşan bir bölge ticaret alanı oluştu. Onlar açgözlülüklerinin bedelini, bütün ülkeler ödüyor.

*

Paradan para kazanmanın sınırsızlığıyla, sarhoş olan Deli Dumrul''lar, tuzlu su içenlere benziyorlar. Nasıl tuzlu su içenler, susadıkça içerler, içtikçe susarlarsa, bankalar da kazandıkça büyüyorlar, büyüdükçe kazanıyorlar. Bütün dünyada, onların değer tanımayan, faiz ve risk odaklı, finansman yöntemlerine karşı çıkanların sayıları, günden güne katlanarak, milyonlara ulaşıyor.

*

Bütün ülkelerin, “Uluslararası Finans ve Para Sistemi”ni yeniden yapılandırmak için, işbirliği yapmaları gerekir. Artık her ticari kuruluş gibi, banka ve yatırım şirketlerinin de, paradan para kazanmak için değil, ürün ve hizmet üretiminden kazanç sağlamak için yarışmaları daha önemlidir. Kurum ve kuruluşlar, büyük risk ve büyük getiri peşinde koşan Deli Dumrul''ların değirmenine su taşımayı bırakmalıdır.

*

Dünyada son elli yıldan beri tartışıldığı gibi, borsalara griiş ve çıkışlardan, bir “Tobin” ya da “Deli Dumrul” vergisi alınmalıdır. Dünyadaki, bütün, hisse senetleri, tahviller ve döviz alım ve satım işlemlerinden yüzde birlere yaklaşan bir vergi alınsa, trilyon dolarlara ulaşan bir kaynak sağlanır. Böylesine büyük bir kaynak, “mikro kredi”ye dönüştürülerek yoksul ülkelerin üretim güçleri büyütülebilir.

*

Amerika, Almanya ve Japonya optimum bir ekonomik büyüklüğe ulaştılar. Onların büyümelerini sürdürmeleri mümkün değildir. Gerçek ekonomide, gölge ekonomide olduğu gibi, sınırsız büyüme olmaz. Gölge ekonominin sınırlarını zorlayanlar, farkında olmadan, gerçek ekonomiye büyük zarar verirler.

*

Gerçek ekonomilerin birbirine bağımlı hale geldiği düz dünyada, Deli Dumrul''larını dizginlemesini başaramayan ülkeler, kendi bindikleri dalları, kendi elleriyle keserler.

*

Dünyada büyüme Amerika ve Avrupa''dan Çin ve Hindistan''a kaydı. Bütün dünyada seküler değerlerin yerini, kutsal değerler alıyor.

*

Seküler vicdanın güneşi battı, kutsal vicdanın güneşi doğuyor.

*

Yararlı kazanç, alınteriyle kazanılandır.

12 yıl önce
Dünyanın yeni Deli Dumrul"ları
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak