|
Dünyanın yönünü kültürel değerler değiştirir

Makinalaşmanın yıldan yıla artarak, devam ettiği bir dünyada yaşıyoruz. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerle, makinalaşma büyük bir hız ve yoğunluk kazandı. Makinalar ekonomik ve kültürel hayatta köklü dönüşümlere yol açıyorlar. Hayatın yönünü kültürel değerler değil, ekonomik değerler belirliyor. Ekonomik değerler, hayata hem renklerini veriyorlar, hem de tadlarını. Dünyada kimse, kazanç sağlamayan bir değerin peşinden koşmuyor.

*

Hayata yön kazandırmada, ekonomik değerlerden önce, kültürel değerler gelir. Kültürel değerler, hayatın soyut hedeflerini yansıtan amaç değerlerdir. Ekonomik değerler ise, hayatın somut hedeflerini yansıtan araç değerlerdir. Kültürel değerler, bilim ve teknolojinin normatif boyutundan, ekonomik değerler de pozitif boyutundan beslenirler.

*

Dağların ortasında çamurlu bir gölde, nilüfer çiçekleri çamuru emerek, güzel kokulara dönüştürürler. Benzer şekilde, hayatın merkezinde yer alan kültürel değerler de, ekonomik değerlerin, olumsuz etkilerini olumlu etkilere dönüştererek, hayatı yaşanır kılarlar. Hayatın yaşanırlığının en büyük, en önemli ve en etkili güvencesi, ekonomik değerleri kuşatan ve dönüştüren kültürel değerlerdir.

*

Son yüzyıllarda, insanların bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ürünlerinden yararlanmak için, sonu gelmez bir tüketim yarışına girmeleri, ekonomik değerlere, Hint inekleri gibi, dokunulmazlık kazandırdı. Dünyanın her yerinde, kültürel değerlerden daha çok ekonomik değerlere önem veriliyor. Yaşanmaya değer hayatın kalitesi, insanların tükettikleri ürün ve hizmetlerle ölçülüyor.

*

Kültürel ve ekonomik değerler arasındaki uyum ve dengeyi sağlayabilmek için, kültürel değerlerdeki ekonomik değerleri, ekonomik değerlerdeki kültürel değerleri görmek gerekir. Her kültürel değerde, bir ekonomik değer, her ekonomik değerde, bir kültürel değer vardır. Bütün toplumlarda, ekonomik değerler olanları, kültürel değerler olması gerekenleri gösterirler.

*

Tarih bütün değerlerin ana kaynağıdır. Kültürel değerlerin kabul ettiklerine, ekonomik değerler karşı çıkmazlar. Ekonomik değerlerin meyvası, kültürel değerlerin ağacında yenilir. Kültürel değerlerin gücü, ekonomik değerlerin gücünden çok daha kapsayıcıdır ve çok daha geniş boyutludur.

*

Ekonomik değerler, toplumlara bilgi sunarlarken, kültürel değerler, bilgelik sunarlar.

*

Ekonomik değerleri beslemeyen kültürel değerler uzun ömürlü olmazlar.

*

Bir kültürel değer, bin ekonomik değere bedeldir.

*

Güzel kültürel değer, iyi ekonomik değerdir.

11 yıl önce
Dünyanın yönünü kültürel değerler değiştirir
Din, kültür, medeniyet sapkınları boş durmazlar
Tarihsel Hafıza: 1514"ü, 1914"ü nasıl hatırlıyoruz?
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar