|
Duvarsız kapısız bir dünya üniversitesi olmak

Üniversiteler bütün insanlığın bilim ve sanat birikiminin araştırıldığı, sorgulandığı, geliştirildiği, öğretildiği ve uygulama alanına aktarılma çalışmalarının yapıldığı kurumlardır. Dünyanın her yerinde üniversiteler, bir yandan ülkelerinin bilimsel ve teknolojik birikimine yeni boyutlar kazandırmaya, bir yandan da, hayatı kolaylaştırmaya çalıştıkları için, bütün ülkelerde el üstünde tutulurlar.

*

Üniversiteler, dünyanın bilgi ve bilgelik birikimine katkıda bulunmaya çalışırken, bütün boyutlarıyla hayatı kolaylaştırmanın yollarını ve yöntemlerini de bulmak zorundadırlar. Üniversiteler birbirine bağlı bu iki ana sorumluluğu yerine getirdikleri ölçüde güçlü ve başarılı olurlar. Dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, her üniversitenin gelecekteki başarısı, kapılarını toplumun bütün kesimlerine, sonuna kadar açmasına bağlıdır.

*

Üniversiteler örtüsüz ve çatısız dünyanın olduğu kadar sınırları içinde yer aldıkları ülkenin de doğal bir kurumu olmalıdırlar. Bilginin, sermayenin, teknolojinin vatanının olmadığı bir dünyada üniversitelerin de vatanı olmaz. Bir üniversitenin vatanı, değerleriyle birlikte ülkelerin düşünce ve eylem dünyasına katkıda bulunan, bütün dünyayla iletişim ve etkileşim içinde olan, dünyayı vizesiz dolaşan hocaları ve öğrencileridir. Onlar için vatan bütün dünyadır.

*

Üniversiteler, dünya ölçeğinde yardımlaşma ve dayanışma içinde oldukları, kurum ve kuruluşların büyüklüğüyle orantılı olarak gelişirler. Bu yüzden, dünyanın en güçlü, teknoloji geliştirme ve yenilik yapma merkezlerinden olan MIT, kapılarını bütün ülkelere açmış ve yüzyılların ürünü bilimsel ve teknolojik birikimini, dünyayla paylaşmaktadır. MIT bilgi ve bilgeliğin paylaşılmakla azalmayacağının bilincindedir.

*

Üniversiteler insanlığın bilgi ve bilgelik birikimine katkıda bulunabilmelerinin yolu, Fizik ve Metafizik dünyayı, bütünlük ve süreklilik içinde ele almaktan geçer. Fizik dünyanın yasaları, canlıların dünyası Biyoloji''nin yasalarıyla çatışmaz. Aynı şeklide, Biyoloji''nin yasaları da, sosyal bilimlerin yasalarıyla savaşmaz. Her alanın kendine özgü yasalarının olması bütündeki uyum ve düzenini, hiçbir zaman altüst etmez.

*

Müslümanların İspanya''daki eğitim kurumlarından büyük ölçüde yararlanan ve dünyanın önde gelen eğitim kurumlarından olan Oxford Üniversitesi, kendisine yol gösterici olarak, “Tanrı Benim Işığımdır” ilkesini seçmiştir. Sezai Karakoç''un vurguladığı gibi: “Varoluş Tanrı''yla başlar.” Allah Metafizik ve Fizik dünyanın nuru ve varoluşun kaynağıdır.

*

Dünyanın bilgi ve bilgelik birikimine katkıda bulunmak isteyen her üniversite, varoluşun hiyerarşisine saygı göstermelidir. Hiyerarşide Fizik, Biyoloji''den sonra gelir. Cansız dünya, canlı dünya için vardır.

*

Üniversitelerin ülkelerinden önce ilkeleri vardır.

*

Üniversite evrensel olmayı bilmektir.

13 yıl önce
Duvarsız kapısız bir dünya üniversitesi olmak
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset