|
Eylemde düşünceyi görmek

Nasıl bahçesiz gül, gülsüz bahçe olmazsa, düşüncesiz eylem, eylemsiz düşüncede olmaz. Bu yüzden, iki dünyayı bir bütünün iki ayrı yüzü olarak gören Anadolu''da, “güneş biziz hayat bizdedir.”, “bahçe biziz gül bizdedir”, “arı biziz bal bizdedir” ve “düşünce biziz eylem bizdedir” denilir. Hayatın yaşanır kılınmasında, düşünce eylemden, eylem düşünceden ayrılmaz. Çünkü, düşünceyi eylem, eylemi düşünce ayakta tutar.

*

Düşünce eylemin, eylem düşüncenin habercisidir. Sıradışı 68 kuşağında, düşünce ve eylem denilince, akla düşüncesini eylemiyle, eylemini düşüncesiyle, uyum ve denge içinde tutmasını bilen, Nuri Pakdil gelir. İz Yayıncılık''tan yeni yayınlanan kitabım, “İki Dünyanın Hesaplaşması”nda, “Düşünceyi Eyleme Dönüştürmek” başklıklı yazıda, hem düşüncenin, hem de eylemin, büyük ustası ve eşsiz öncüsü Pakdil''i anlattım.

*

Pakdil''in düşünce ve eylem dünyasında, yazı sözden, söz yazıdan ayrılmaz, yazının söze, sözün yazıya eşdeğer, bir gücü vardır. Yazı düşünceyse, eylem sözdür. Bunun için, Pakdil yazılarında, sözün yazıyla bağlanmasını sürekli vurgular. Çünkü Anadolu''da hep tekrarlandığı gibi, “konuşulan unutulur, yazılan unutulmaz.” Bütün dillerde, sözün uçuculuğu yanında yazının kalıcılığını vurgulayan, özdeyişler bulunur.

*

Anadolu insanının yazı ve söz geleneğine yeni boyutlar kazandırmada, Büyük Doğu, Diriliş, Edebiyat ve Mavera dergilerinin ayrı bir yerleri vardır. Adı geçen dergilerin kurucuları ve yazarları, söz ve yazıyı iman için bildiklerinden, Türkiye''nin geleceğini, mitoloji kahramanlarının vatanı Atina''da değil, peygamberlerin vatanı Kudüs''te aramışlardır. Onlar Anadolu''da kültürün en başarılı taşıyıcıları olmuşlardır.

*

Pakdil''in çok sevdiği Necip Fazıl, Anadolu insanın düşünce ve eylem dünyasında bir dönüm noktasıdır. Her üniversitede bir “Necip Fazıl Araştırma Merkezi” ve her kitaplıkta da bir Büyük Doğu, bir Diriliş, bir Edebiyat ve bir Mavera yazarları köşesi olmalıdır. Geçmiş ile gelecek düşünce ile eylem ve yazı ile söz arasındaki yıkılmaz köprüler, edebiyat ve sanatın ustalarıyla inşa edilir. Düşünce ve eylem dünyasının sırları yazı ve sözün akademileri olan dergilerde gizlidir.

*

Edebiyat dergileri meyvalarını gelecekte veren ağaçlara benzerler. Onların kökleri geçmişte, dalları gelecektedir. Onlara bakanlar, hem geçmişi, hem de geleceği görürler. Düşünce ve eylemin coşkusunu duyanlar, onlarla birlikte doğru düşünme ve doğruyu arama yolculuklarına çıkarlar.

*

Edebiyat güzel olmak ve güzelliği aramaktır diyenler, güzelliğin yol haritası olurlar.

*

Edebiyatla doğru düşünce, güzel eyleme dönüşür.

*

Doğru düşünce olmadan güzel eylem olmaz.

*

Güzel olanlar doğruluğu savunurlar.

12 yıl önce
Eylemde düşünceyi görmek
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi