|
Göçmedi kervan kalınmadı dağlar başında

Toplumların canlılıkları, coğrafyadan coğrafyaya göç etmesini bilen, bir kervan gibi olmalarından kaynaklanır. Prof. Dr. Mehmet Kaplan''ın vurguladığı gibi: “Coğrafya sadece iskan ve istihsal şartlarını tayin etmekle kalmaz, sabit iklim şartları dolayısıyle milletlerin fizyolojileri ve sikolojileri üzerinde de tesir eder.” Ülkelerin kültürel dokuları ve ekonomik yapıları, coğrafyalarından beslenir.

*

Coğrafyaları zengin olmayan ülkelerin kültürleri gibi, ekonomileri de zengin olmaz. Coğrafyalarının zenginlikleri, ülkelerin ekonomik, siyasal ve kültürel hayatlarınn bütün boyutlarına yansır. Türklerin uzun ömürlü, büyük devletler kurmalarının kaynağında gönülleri kadar coğrafyalarının da büyük olması vardır. Türkler dünyada ülkeden ülkeye göç eden bir kervana benzerler.

*

Türkler geçen yüzyılın başlarında çekildikleri Avrupa''ya, aynı yüzyılın ikinci yarısında göç ettiler. Geçen yüzyıllarda gönül güçleriyle gittikleri coğrafyalara, Yirminci yüzyılda Türkler kol güçleriyle gittiler. Anadolu coğrafyasında yoğrulan Türkler, üretim gücü küçük Türkiye''den üretim gücü büyük Almanya''ya göç ederek, hem birinci, hem de ikinci vatanlarının, ekonomileriyle birlikte kültürlerine de yeni boyutlar kazandırdılar.

*

Göçün ellinci yılında, hiç kimse, Almanya''daki Türklerin Almanlaşmasını, Almanların da Türkleşmesi istemiyor. “Milletlerin aynı düşünmesini istemek söz konusu olamaz, onlar yeter ki, birbirinden haberdar olsunlar, birbirlerini anlasınlar ve birbirlerini karşılıklı sevmeseler, birbirlerine toleranslı olmayı öğrensinler” diyen, Goethe''ye, herkesin kulak vermesi bekleniyor. Çünkü, göçe kapalı toplumlar, üretim güçlerini yitirirler.

*

Düzleşen dünyanın kültür taşıyıcıları, bilimsel gelişme ve teknolojik yenilik öncüleri, kale toplumlarıl değil, kervan toplumlarıdır. Dünyanın düzleşmesine hız ve yoğunluk kazandıracak olanlar, kapalı kale ülkelerinden önce açık kervan ülkeleridir. Ülke içindeki dönüşüm hızlarının, başka ülkelerdeki dönüşüm hızlarının gerisinde kalan devletlerin, düz dünyadaki gelişmelerin, lokomotifi olması mümkün değildir.

*

Köln''de yoğunlaşan Almanya''daki Türkiye ile Antalya''da yoğunlaşan Türkiye''deki Almanya arasında güzel olma ve güzelliği aramadaki iletişim ve etkileşim, yirmibirinci yüzyılın göç kültürüne yeni boyutlar kazandıracaktır.

*

Düz dünyanın insanları için, doğdukları ülkeler kadar doydukları ülkeler de önemlidir. Pakistanlıların ikinci vatanları İngiltere, Cezayirlilerin ikinci vatanları Fransa, Türklerin ikinci vatanları da Almanya''dır.

*

Zenginliklerin paylaşıldığı ikinci vatanlar, yoksullukların paylaşıldığı birinci vatanlardan geri kalmazlar.

*

Bütün insanlığın ana vatanı atalarının yitirdiği Cennet''tir.

*

Yitik Cennet kervanın Kızıl Elma''sıdır.

12 yıl önce
Göçmedi kervan kalınmadı dağlar başında
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi