|
Google dünyasında herkes neyi ararsa onu bulur

İkinci binin yarısında, Gutenberg''ın kitap basma işlerini makinalaştırmasından bu yana, dünyada hiçbir buluş, Google kadar bilgiye ulaşmayı, böylesine kolaylaştırmamıştır. Bütün dünyada bilgiye ulaşmayı kolaylaştıran kuruluşlar, eğitim ve sağlığın olduğu kadar kültür ve ekonominin de, vazgeçlimez bir parçası haline gelmişlerdir. Onlar hayatın her alanında, köklü dönüşümlere yol açtılar. Onlarla araştırarak öğrenme, yeni boyutlar kazandı.

*

Google insanlığın binlerce yıllık bilgi ve bilgelik birikimini, bir bilgisayar ekranına taşımıştır. Dünyada her gün milyonlarca insan, kendi dillerinden Google''nun sunduğu hizmetlerden, karşılıksız olarak yararlanmaktadır. Prof. Google, herkesin her sorusunu, istediği dilden, istediği yerde, istediği zamanda cevaplamaktadır. Google, dünyanın en geniş ve en büyük bilgisayar ağını yönetiyor. Sürekli büyüyen Google dünyasında, herkes aradığını buluyor.

*

Ülkelerin ürün, hizmet ve bilgi üretme güçlerini, internet dünyasında rekabet etmesini bilen kurum ve kuruluşlar büyütüyorlar. Vikipedi, e Bay ve Yahoo gibi, Google''dan yararlanmak ücretsizdir. Vikipedi binlerce yazar ve editörden oluşan bir ağdır. Onlar sayfalara eklenen maddelerin doğruluklarını sürekli denetleyerek, verdikleri bilgilerin eksiksiz olmalarını güvence altına alırlar. Onların gelirleri doğrudan değil, reklamlardan gelen dolaylı gelirlerdir.

*

İnternet dünyasının odak noktasını oluşturan, entellektüel sermaye ağırlıklı kuruluşların, her gün yenilenen yenilikçi stratejileri, onların en büyük güç kaynaklarıdır. Her gün milyonlarca insanın başvurduğu, Google''nun ana sayfası, ekonomi dünyasının en değerli, elle tutulmayan kuruluş sermayesini oluşturmaktadır. “Üç w Google.com”, işletmeler arasında bir devlet hazinesi kadar değerlidir. Dinamik yapılarıyla, onlar lisans sonrası eğitim veren üniversitelere benzerler.

*

Google demek, aramak demektir. o bilgi toplumunun ritmini yakalamış ve rüzgarının arkasına almıştır. Googullamak, küresel dilin ana kavramlarından biri haline gelmiştir. Bilgi susuzluğu çekenler için, Google sayfalarında bulunmayacak bilgi yoktur. Google, herkesin aradığı her bilgiyi bulabilmesi için, Stanford, Harvard, Michigan ve Oxford gibi, dünyanın en zengin kütüphanelerine sahip üniversitelerin kitaplarını sayfalarına taşımaya çalışmaktadır.

*

Yirmibirinci yüzyılı barış yüzyılına dönüştürecek kurum ve kuruluşlar, sanayi toplumundan daha çok bilgi toplumunun kurum ve kuruluşları olacaktır. Onlar görünen, doğal dünyanın sınırlı kaynaklarından önce görünmeyen, sanal dünyanın sınırsız kaynaklarını, bütün dünyaya açarak, büyük bir dönüşümün lokomotifi olacaklardır.

*

Küresel ağlar, ütopyaya muhabbet duyanlarla statükoya muhalefet edenlerin, birikimlerini paylaştıkları görünmeyen üniversiteleridir.

*

Bili toplumunun bir buluşu, bütün savaşları önleyebilir.

*

Bilgisizlerden bilgelik beklenmez.

*

Bilgi gelirse, bilgisizlik gider.

*

Hayatın ışığı bilgidedir.

*

Bilgiye savaş açılmaz.

13 yıl önce
Google dünyasında herkes neyi ararsa onu bulur
Torba kanun tasarısı sanki binlerce memurla dalga geçiyor
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!