|
Hayat kurbanla anlam kazanır

İslam bir savaş medeniyeti değil, bir barış medeniyetidir. İslam''ın çok geniş bir coğrafyaya büyük bir hızla yayılması, barış odaklı bir medeniyet olmasından kaynaklanır. İslam medeniyetinde, şiddete yer olmadığı için, Müslümanlar gittikleri ülkelerin, kültürel dokularıyla birlikte ekonomik yapılarını da değiştirmişler. Müslümanların hayatında, iç dünyanın güzelleştirilmesi, dış dünyanın güzelleştirilmesinden önce gelir.

*

Bugün kurban bayramı, bütün dünyada Müslümanlar, hem iç, hem de dış dünyalarını zenginleştirmek için, kurban keserek, bayramlarını kutluyorlar. İslam medeniyetinde, dünya ve öte dünya, birbirinden ayrılmaz, bir bütündür. Bu yüzden, İslam''da her ibadetin, bir dünyaya, bir de öte dünyaya dönük bir yüzü vardır. Kurban bayramında, kurban kesmek, bu ibadetlerin başında gelir.

*

Cahit Zarifoğlu''nun, çok okunan ve çok sevilen “yaşamak” isimli kitabındaki şiirsel günlükleri, “Sarıkamış 1979, ne çok acı var” cümlesiyle başlar. Yeni bir kurban bayramında, dünyada insan kanlarıyla koç kanları birbirine karışıyor. Savaş medeniyetinde, koç yerine insan kurban edildiği için, dünyada, ne çok ölüm var, ne çok kan var, ne çok gözyaşı var. İbrahim Peygamber''in geleneğini unutanlar, bütün dünyada, kurban kanı yerine insan kanı akıtıyorlar.

*

Kurban bayramlarında, yalnızca Müslümanlar değil, hristiyanlar ve Yahudiler de, kurban kesmeliler bu dünyada hiç kimse Ademoğulları olduğunu unutmasın. Müslümanların kurban bayramı, bütün ülkelerde barış bayramı olarak kutlanmalıdır. İnsanlar her yıl bir koç kurban ederek, yalnızca kendi İsmail''lerinin değil, bütün dünyanın İsmail''lerinin kurban edilmesini önlemelidirler.

*

Türkiye''de, Irak''ta, Suriye''de, Afganistan''da, İspanya''da, İngiltere''de, Amerika''da Hindistan''da ve Çin''de, milyonlarca İsmail kurban edildi ve kurban edilmeye devam ediyor. Her kurban bayramında dünyada kurban edilen milyonlarca koç, savaşlarda kurban edilen bir İsmail''i geri getirmeye yetmez. Ancak bir koçun kurban edilmesi, savaşlarda kurban edilecek milyonlarca İsmail''in hayatını kurtarabilir.

*

Kurban barıştan uzaklaşan, savaşa odaklanan insanı, savaştan uzaklaştırır, barışa yönlendirir. Kurban insanı olgunlaştırır. Kurbanın acısını duymayan insan, hayatın değerini anlayamaz. Bir koç, bir İsmail''i, bir İsmail, bütün insanlığı diriltir. Bir kurban bir milyar hayattır.

*

Yalnızca İslam dünyası değil, Yahudi dünyası, Hristiyan dünyası da, yeni ibrahim''lerle, yeni İsmail''lerle yeniden doğacak ve yeniden dirilecektir.. Kurban bayramı, İsmail''lerin bayramıdır. İsmail''ler bütün insanlığın en büyük hayat ve en büyük ümit kaynağıdırlar.

*

Kurban bayramlarında İbrahim''ler, Nemrut''lara karşı kurbanla silahlanırlar.

*

Kurban bayramında, kurban kesmek insanı insana karşı korumaktır.

*

Okuyucuların kurban bayramları kutlu olsun.

12 yıl önce
Hayat kurbanla anlam kazanır
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset