|
İktidar yaşatmaya muktedir olmaktır

Müslümanlar, atalarının yitirdikleri Cennet''e dönmek için, bütün dünyayı bir hicret alanı olarak görürler. Peygamber şehri Medine, İslam tarihi içinde başşehirlerin başşehri olarak görülmüş. devlet yönetimin bir hanedandan başka bir hanedana geçtiği dönemde, iktidar mücadelesinde, Şam Emevilerin, Bağdat Abbasilerin, Tebriz Safefilerin, Konya Selçukluların, İstanbul Osmanlıların başşehri olmuş.

*

Başşehirlerin erdemli devlet olmada, erdemli şehir kurmada ve erdemli yönetimde ana örnekleri, Medine''de Son Peygamber ve Dört Halife yönetimidir. Onlar, bir hanedana dayanmayan ve babadan oğula geçmeyen, katılımcı yönetimin en güzel ve enbaşarılı örneklerini vermişler. Medine adalet odaklı, adil yönetimin, nasıl olması gerektiğini, savaş yanında devlete isyanın da, bir hukuku olduğunu, bütün dünyaya göstermiş.

*

Hafta sonunda, Haluk İmamoğlu, Sefa Mürsel, Yavuz Bahadıroğlu, Vehbi Vakkasoğlu, Cemal Uşşak ve Metin Karabaşoğlu''nun çok boyutlu ve çok derinlikli katkılarıyla, bir kültür akademisine dönüşen Moral Fm''de, “Ne Var Ne Yok” programına katıldım. Zeynep Türkoğlu''nun hazırlayıp sunduğu programda, yeni bir yıldönümünde, İslam dünyasında, büyük bir acı ve bölünmeye yol açan “Kerbela Trajedisi”ni konuştuk.

*

İslamın ana kaynaklarına dayanan yönetim geleneğinde iktidarlar güçlerini, kimseye haksızlık yapılmayan ve kimsenin haksızlığa uğramadığı, adil yönetimlerinden alırlar. Hukukun üstünlüğünün önüne yönetenlerin üstünlüğünün geçtiği devletler, uzun ömürlü olamazlar. Hukuk öldürmeye muktedir olmaktan önce yaşatmaya muktedir olmak için vardır. Adil yönetimler, temel hak ve özgürlükleri korumaya muktedir olan yönetimlerdir.

*

Kerbela''da “İnsanlar! Beni aslıma nispet edin ve bakın, ben kimim? İçinizi, ruhunuzu kurcalayın, nefsinizi tokatlayın ve sorun kendi kendinize, kanım size helal midir?” diyen, “Peygamber Ailesi”nin gözbebeği Hz. Hüseyin''in, bütün insanlığın binlerce defa öldürülmesiyle eşdeğer olan, yakınlarıyla birlikte ölümü, tarihin en dehşet verici, en dengesiz güç kullanılan ve en acı sayfalarından biridir.

*

Gökten belanın yağmur gibi yağdığı yağmursuz kerbela''da, bütün insanlığı koruyan ve insanlığın ikinci atası “Nuh''un Gemisi” ateşe verilmiştir. Kerbela, hukukun üstünlüğüne inanmayan iktidar olmayı öldürmeye muktedir olmak bilen, öldürmede hiçbir değer, hiçbir sınır tanımayacaklarını gösteren ve acısı hala devam eden evrensel bir örnektir.

*

İnsanların düşünce ve eylem dünyaları acılarla yoğrula yoğrula zenginleşir. Zenginleşme yolunda, merhametlilerin en merhametlisinden beklenen merhamet, merhametsizlerin en merhametsizinden beklenmez.

*

Nokta kadar iyiliğin ve nokta kadar kötülüğün karşılıksız kalmayacağı bir hesap verme günü vardır.

*

İktidarların hayat kaynağı, öldürmekten önce yaşatmasını bilmektir.

*

İktidar olanlar Yezid''lerini öldürenlerdir.

12 yıl önce
İktidar yaşatmaya muktedir olmaktır
TEKEL işçisi Türk"se UZEL işçisi kim?
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir