|
İnsanlık yaşanabilir bir dünya istiyor

Yıldan yıla, daha karmaşık ve daha sorunlu bir ekonomik yapı kazanan dünyanın, karşı karşıya olduğu sorunların başında, sonu gelmez ihtiyaçlardan kaynaklanan, aşırı tüketim gelmektedir. Hem Kuzey''in zengin, hem de Güney''in yoksul ülkelerinde insanlar, teknolojik yeniliklerle durmadan büyütülen ihtiyaçların baskısı altında ezilmektedirler. Toplumların bütün kesimleri, sürekli yeni boyutlar kazanan ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, gecelerini gündüzlerine katmaktadırlar.

*

Ekonomi''den sosyoloji''ye bütün bilimlerin uzmanları, insanlığı tehdit eden, küresel iklim değişiklerine hiç kulak asmadan, Kuzey ülkelerinin gösteriş tüketimlerini karşılamak için, dünya ölçeğinde yarışmaktadırlar. Metafizik dünyayla bağlarını koparan yalnızca fizik dünyaya odaklanan seküler insan, Geothe''nin ünlü Faust''u gibi, sınırsız isteklerini karşılamak için, ruhunu teknolojik yeniliklere sattı. Bilimsel araştırmalarla kan tazeleyen aşırı tüketim, dünyayı krizden krize sürüklemektedir.

*

İhtiyaçların yapısı ve aralarındaki hiyerarşi konusunda, Gazali''den Maslow''a kadar pek çok düşünür, farklı açılardan bakarak, ilginç değerlendirmeler yapmıştır. Belirli aralıklarla tekrarlanan ve etkilerini dünya ölçeğinde gösteren krizler, bir bulaşıcı hastalık gibi, bütün dünyaya yayılan, Yunanistan''dan İrlanda''ya kadar çok sayıda ülkenin ekonomisini yatağa düşüren, aşırı ve ölçüsüz tüketimden kaynaklanmaktadır.

*

Başta Amerika ve Avrupa ülkeleri olmak üzere, bütün ülkeler ölçüsüz ve aşırı tüketimi dizginlemek yerine, sınırlı dünyada gerçekleştirilmesi, hiçbir zaman sözkonusu olmayan ütopik bir bolluğun peşinden koşmaktadırlar. Batı dünyası, dünyanın doğal kaynaklarını sorumsuz bir biçimde tüketmeye devam ederse, Asya ve Latin Amerika''da da açlıkla savaşan yeni Somali''ler birbirini izleyecektir.

*

İnsanlar aşırı tüketimin kamçılayıcıları olan küresel kuruluşlar elinde, satın al denileni satın alan, ve tüket denileni tüketen bir robota dönüştürüldüler. Yaşı ve mesleği ne olursa olsun, her insanın değeri, tükettiği ürünlerle belirleniyor. Aşırı tüketim ortamında, bütün insanlar, lonesco''nun gergedanları gibi yığınlar ya da kafka''nın hamam böcekleri gibi, tek tek gerçek hayata yabancılaşmaktadırlar. Aşırı tüketimin elinde, tabiatla birlikte insan da tüketiliyor.

*

Bütün insanlığın istediği, yaşanabilir bir dünyayı inşa edecekler, aşırı tüketimle kazançlarını katlayarak artıran, çokuluslu ve küresel sermayeyle beslenen, kâr amaçlı kuruluşla olmayacaktır.

*

Aşırı tüketim yüzyılında, insanlık yaşanabilir dünyanın yolunu ve yönünü gösteren pusulayı yitirdi. Ekseni kayan dünyada en ağır bedeli, en yoksul ülkeler ödüyor.

*

Yaşanabilir dünyanın mimarları, aşırı tüketim sarhoşu olmayan gönül zenginleri olacaktır.

*

Tüketimde eşitliği, Amerika''da Anadolu olmasını bilenler sağlayacaktır.

*

Biri üretir, biri tüketirse, Kıyamet çoktan kopmuş demektir.

*

Aşırı tüketimin olduğu yerde, kriz eksik olmaz.

13 yıl önce
İnsanlık yaşanabilir bir dünya istiyor
Dergiler
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü