|
İsrail Orta Doğu"nun kalbine saplanmış bir kılıçtır

Gazze İsrail tarafından sürekli ateş altında tutulan, dünyanın kangren olmuş yarasıdır. Bir oruç ayında, Gazze yanıyor, sahur sofrasında anneler, çocuklar ve yaşlılar ölüyor. Gazze''de kan gölleri oluştu. Gazze okyanus ortasında yanan bir gemi gibi, çığlık çığlığa bütün dünyadan yardım bekliyor. Ancak hiçbir ülkeden ses çıkmıyor. Doğusu ve Batısıyla bütün dünya, ''Yavuz diyarı'' Gazze''ye ve Gazze'' lilere duyarsız.

*

Dünyanın haksızlıklara karşı çıkan, hak gözetir aydınları, Yunus gibi: ''Kastım budur şehre varam / Feryadü figan koparam'' diye haykırıyorlar. Onların haykırışlarını, dünyanın hiçbir başkentindeki, seçilmemiş ve seçilmiş krallar duymuyorlar. Dünya başkentleri Tel Aviv gibi Gazze''nin çığlıklarına kör, sağır ve dilsiz. İsrail''in sürdürdüğü, vahşi ve orantısız savaşı durdurmak bir yana, Müslüman ülkeler kendileriyle savaşıyorlar.

*

Bir uçak kazasında hayatını kaybeden, Sezai Karakoç''un ''Savaş pilotu'' yazısında anlattığı, Anadolu''nun Şeyh Şamil''i Zihni Hızal: ''Dayatmacı yönetimin sonunun geleceğinden emin olsam, Ankara''nın üstünde, kendimi ve uçağımı feda etmekten bir an bile tereddüd etmem'' dermiş. Dünya da Hızal gibi, İsrail''in devlet terörünü lanetleyen ve haksızlıklara isyan eden binlerce pilot, Tel Aviv üzerinde, kendini feda etmeye hazırdır. Ancak Hızal ve onlarda biliyorlar ki : ''Kan akıtmakla akan kan durmaz'' ve ''kan kanla temizlenmez.''

*

Ortadoğu''da on yıllarca İsrailliler öldürmenin, Filistinliler ölmenin sonunu bir türlü getiremediler. İsrailliler öldürmeye doymuyor. Filistinliler de ölmeye doymuyor. Akan kanlar, barış getirmediği gibi, savaşı daha da hızlandırıyor. Dökülen kanlar, kan dökenlerin vahşetine yeni boyutlar kazandırıyor. Kimsenin gönlü barışta olmadığı için, herkesin aklı savaşta. İnsanlar birbirimizi nasıl öldürürüz diye, fırsat kolluyorlar, ölmekten ve öldürmekten bıkmıyor ve yorulmuyorlar.

*

Dünyanın Batısına giden yapılmış, Doğusuna gidende yıkılmış görür. Mehmet Akif''in ''Şark şiirinde ayrıntılı olarak anlattığı gibi, Doğu''da '' Yıkılmış köprüler, çökmüş kanallar, yolcusuz yollar/ Bükülmüş beller, incelmiş boyunlar, kaynamaz kanlar/ Düşünmez başlar, aldırmaz yürekler, paslı vicdanlar/ Ekinsiz tarlalar, ot basmış evler, küflü harmanlar'' vardır. Filistin başta olmak üzere, yakılan yıkılan Orta Doğu ülkeleri, İsrail ile değil, birbirleriyle uğraşıyorlar. Orta Doğu demek savaş demektir. Savaş Orta Doğu''nun tanımlayıcı özelliği haline gelir.

*

Küre dünyada ülkeler savaşırken, biri kazanır, biri de kaybederdi. Savaşların bir kazananı, bir de kaybedeni vardı. Kare dünya da ise, savaşan ülkelerin kazananı ve kaybedeni yoktur. Kim kimle savaşırsa, savaşsın, karşısındakine verdiği zarardan çok daha fazlasını kendine verir. İsrail''in nükleer başlıklı füzeleri, İsrail''i yok olmaktan kurtaramaz.

*

Kare dünya, bütün dünya, bütün ülkeleri savaşa değil, barışa odaklanmaya zorluyor. Artık İsrail Tel Aviv''i silahlarla koruyamaz. Devlet terörü estiren Tel Aviv, bir teröristin eline geçen nükleer silahla, yeni bir Hiroşima olur.

*

Tel Aviv''de olduğu gibi, nerede sivillerden daha çok askerler varsa, orada hiçbir zaman barış olmaz.

*

'' En güzel barış henüz yapılmamış olan barıştır.''

Sorgulanmayan savaş ölmeye değmeyen savaştır.

*

Kare dünya Kabil''in değil, Habil''in dünyasıdır.

10 yıl önce
İsrail Orta Doğu"nun kalbine saplanmış bir kılıçtır
İsmailağa buluşması
Nezahet, Zarafet ve Nezaket...
İmalat PMI, kredi kartı harcamaları ve Fed
Kim bu çılgın tüketiciler
Yıl 2030: Sokak köpekleri simülasyonu