|
İstanbul"suz New York New York"suz İstanbul olmaz

Küre dünyanın düz dünyaya dönüştüğü bir dönemde, şehirler devletlerden daha çok önem kazandılar. Ortaçağ şehirlerinin oluşumlarını açıklayan görüşleriyle ünlü, Tarihçi Henri Pirenne''e göre, şehirler ticaretin ayak izlerinden doğmuşlardır. Ancak ekonominin odak noktasını oluşturan ticaretin yanında, bütün boyutlarıyla, hayatın merkezini oluşturan medeniyetin de, yer alması gerekir.

*

Şehirler medeniyetlerin somutlaşmış yüzleridir. Medeniyetlerin ölümsüz yapı ve anıtları, şehirlerde ete ve kemiğe bürünürler. Şehirler medeniyetlerin oluşturduğu çekim alanları çevresinde halka halka genişlerler. Şehirlerin oluşumlarının araştıranlar, yolda hem medeniyetlerin, hem de ticaretle güçlenen ekonomilerin, birbirlerine karışan ayak izlerini görürler.

*

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve MMG Başkanı Avni Çebi''nin öncülüğünde, Taşkışla''da düzenlenen ''Medeniyet Kurucu Şehirler'' paneline katıldım. Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Hacıhasanoğlu''nun açış konuşmasını yaptığı, MMG Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz''ın yönettiği panelde, Prof. Dr. Ayşe Sema Kubat, Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy ve Prof. Dr. Murat Aykaç Erginöz''le birlikte Tokya, İstanbul, Paris ve New York''un medeniyet kurucu özelliklerini tartıştık.

*

Tokyo''dan İstanbul''a, İstanbul''dan New York''a, dünyadaki bütün şehirler, birbirlerini görüyor ve birbirlerinden etkileniyorlar. Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, bütün şehirler içlerinde bir İstanbul ve bir New York taşırlar. Dünyadaki her şehirin çift başlı ''Selçuk Kartalı'' gibi, iki gözü, iki yüzü ve iki değer ekseni vardır. Şehirlerin bir yüzü İstanbul''u yansıtırken, bir yüzü de New York''u yansıtır. Şehirlerin geleneksel yüzleri İstanbul''da, çağdaş yüzleri New York''ta kendilerini bulurlar.

*

New York Birinci Roma''nın, İstanbul İkinci Roma''nın mirasçısıdır. İstanbul kutsal, New York seküler medeniyetin başkentidir. İstanbul uyum ve düzenin simgesi kubbelerin, New York uyumsuzluğun ve düzensizliğin simgesi gökdelenlerin kentidir. Dünyanın düzleşmesiyle, New York İstanbul''a, İstanbul da New York''a taşındı. Artık dünyanın neresinde olursa olsun, her şehirde bir New York ve bir İstanbul vardır. Düz dünyada İstanbul''suz New York, New York''suz İstanbul olmaz.

*

Çağdaş medeniyetin şehirleri, İstanbul ve New York''u altın oranda harmanlamasını bilen şehirler olacaktır. Bütün şehirlerin birbirlerini gördüğü bir dünyada, hiçbir kentin yalnızca İstanbul ya da yalnızca New York olma şansı ve imkanı yoktur. Yeni yüzyılda her şehir, hem bir İstanbul, hem de bir New York olmak zorundadır.

*

Düz dünyada İstanbul''suz bir New York değersiz, New York''suz bir İstanbul güçsüz olur.

*

Şehirler, Sinan gibi inşa edenler ve Yunus gibi yaşayanlarla, medeniyet merkezlerine dönüşürler.

*

İstanbul işbirliğinden New York çatışmadan beslenir.

*

İstanbul sevginin, New York kavganın vatanıdır.

*

New York İstanbul ile kuşatılmalıdır.

12 yıl önce
İstanbul"suz New York New York"suz İstanbul olmaz
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti