|
İTÜ Türkiye"nin MIT"si olmalıdır

İTÜ Türkiye''deki teknik üniversitelerin anasıdır. Balıkların göllerine göre büyümesi gibi, üniversiteler de, ülkelerine göre büyürler. İTÜ''nün tarihi Türkiye''nin sanayileşme tarihidir. İTÜ Türkiye''de mühendislik bilimlerinin temellerini atan en eski üniversitedir. Üniversiteler teori ve pratiği, altın oranda harmanlayan stratejileriyle, ülkelerinin ekonomik, siyasal ve kültürel yapılarından köklü dönüşümlere yol açarlar.

*

Prof.Dr. Mehmet Karaca''nın editörlüğünde Mustafa Kaçar, Tuncay Zorlu, Burak Barutçu, Atilla Bir, C. Ozan Ceyhan ve Aras Nefçi''nin hazırladığı, ''İstanbul Teknik Üniversitesi ve Mühendislik Tarihimiz '', İTÜ''den yola çıkarak, Türkiye''nin askeri ve sivil mühendislik tarihiyle birlikte üçyüz yıllık sanayi toplumuna dönüşme çalışmalarına da ışık tutuyor. İstanbul''da 1773 yılında kurulan İTÜ''nün tarihi, Türkiye''nin tarım ekonomisinden sanayi ekonomisine geçişinin de tarihidir.

*

Mühendislik, ister bir bina, ister bir buzdolabı, isterse bir gemi olsun, insanların hayatını kolaylaştıran bir ürünü, en hesaplı, en kaliteli ve en verimli bir biçimde üretme ustalığıdır. Mühendislik kimsenin tekelinde olmayan, herkesin öğrenmekte güçlük çekmediği, üretilen ürünlerde konuşulan, küresel bir dildir. Dünya''nın bilimsel ve teknolojik birikimi, MIT ve İTÜ gibi, mühendislik eğitimi veren üniversitelerde zenginleşerek, yeni boyutlar kazanır.

*

Ülkeler istedikleri zaman, istedikleri kadar büyük uçak satın alabilirler. Ancak hiçbir ülke, ne kadar finansal gücü olursa olsun, İTÜ gibi bir üniversiteyi, istediği zaman, istediği büyüklükte kuramaz. Güçlü teknik üniversitelerin, dünya ekonomisine katkıda bulanabilecek bir düzeye gelmeleri, yüzyıllar alır. Türkiye''nin kısa zamanda sanayi toplumundan bilgi toplumuna dönüşmesi, İTÜ''nün, Türkiye''nin MIT''sine dönüşmesine bağlıdır.

*

Türkiye, İTÜ''nün mühendislik düzeyinin, MIT''in mühendislik düzeyine yakalayacak eğitim stratejileri geliştiremezse, üretim gücünü, Almanya''nın üretim gücüne yaklaştırılacak ekonomi stratejileri geliştiremez. Türkiye katma değeri düşük teknolojik ürünler üreterek, Avrupa''nın önde gelen ülkeleriyle rekabet edecek üretim gücüne ulaşamaz. Artık sanayi toplumu olmak gerekli, ancak yeterli değildir, bilgi toplumu olma yolunda olmak gerekir.

*

Bilgi işletmelerinin getirdiği yeniliklerden ve teknolojik gelişmelerden yararlanmayan tarım ve sanayi işletmeleri, ulusal ve uluslararası pazarlarda kendilerine yer bulamazlar.

*

İTÜ sanayi toplumunun mühendislik eğitimi veren teknik üniversitesi değil, bilgi toplumunun mühendislik eğitimi veren teknik üniversitesi olmalıdır.İTÜ Avrupa''nın MIT''sı olmayı hedeflemezse, Türkiye''nin MIT''si olamaz.

*

Üniversiteler kısa vadeli stratejileriyle değil, uzun vadeli stratejileriyle üniversite olurlar.

*

Dünyanın bilimsel ve teknolojik birikimini, İTÜ bir havuz gibi toplamalı, bir çeşme gibi dağıtmalıdır.

Bir ülkenin üretim gücünü üniversiteleri belirler.

*

İTÜ Türkiye''nin geleceğine ayna tutmalıdır.

il y a 12 ans
İTÜ Türkiye"nin MIT"si olmalıdır
"Şeriat yaşasın", fakat nasıl?
MİT’e haksızlık mı ettik?
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…