|
Kare dünyada düz ekonomi

Düz bir bilgisayar ekranında,bütün ülkelerin buluşabildiği kare bir dünyada, ekonominin paradigmaları büyük ölçüde değişti. Ülkelerin dış ticarette ekonomik bağımsızlık stratejilerinin yerine ekonomik bağımsızlık stratejileri geçti. İşletmeler değişik endüstriyel ürünlerin girdilerini hem ihraç, hem de ithal ederek, dünya ölçeğinde, alırken de, satarkende kazanan, tedarikçiler zincirinin halkalarına dönüştüler.

*

Kare dünyanın yeni ekonomisini öncü kuruluşları, değişmine direnen stratejilerinden daha çok değişimi yöneten stratejiler geliştirmeyi bilenlerdir. Çünkü dünyaya açılmaya direnen kuruluşların, kaynaklarını verimli bir biçimde dağıtmaları ve değerlendirmeleri mümkün değildir. Kare dünyaya kapalı kuruluşların,bilimsel ve teknolojik gelişmelerden yararlanmaları ve yenilik yapmaları oldukça güçtür.

*

Kare dünyada kuruluşlar tedarik zincirlerinin oluşturduğu ağlara göre büyürler. Bir işletmenin tedarik zinciri ne kadar büyükse, verimliliğini artırma ve pazarını genişletme gücü de, o kadar büyük olur. Bu yüzden, dünyanın önde gelen kuruluşları, yüzlerce ülkede, binlerce tedarikçiden yararlanarak, ürün ve hizmetlerde dünya standartlarını belirliyorlar. Düz ekonomide, dayanışma rekabetten önce gelir, yarışma değil, yardımlaşma vardır.

*

Dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, bir işletmenin, kare dünyanın tedarik zincirlerine katılması ve zincirin halkalarından yararlanabilmesi için, ülkeler arasındaki sermaye hareketlerinin hızlandırılması gerekir. Yeni ekonomide belirleyici ve önemli olan, sermayenin ülkesinden önce ilkesidir. Kare dünya da işletmeler oldukları gibi görünmek, göründükleri gibi olmak zorundadırlar. Kare dünya gecesiz, sürekli gündüz olan bir dünyadır.

*

Kare dünyanın düz ekonomisinde, sınırsız tüketim,sınırsız üretim olmaz. Nasıl küre bir dünyada öklitçi matematikçiler varsa, kare dünyada da öklitçi olmayan iktisakçılar var. Birinciler iki paralel doğru,'' küre dünyada niye kesişiyor'', ikincilerde ''kare dünya da niye kesişmiyor'' diye dünyayı krizden krize sürüklüyor. Matematikçiler paralel doğruların küre dünya da kesişeceklerini, iktisatlar ise, kare dünyada kesişmeyeceklerini bildikleri halde, küre ve kare dünyanın doğrularından şikayet etmeye devam ediyorlar.

*

Matematikçiler, iktisatçılar, işletmeciler ve mühendisler, dünyadaki krizlere öfkelenmek yerine, krizlerin kaynağını kurutmak zorundalar. Hepsi sınırlı bir dünyada, sınırsız bir tüketim olmayacağını bilirler, yine de temel varsayımlarını değiştirmeye yanaşmazlar. Ancak, dünyanın her yanından çığlık sesleri yükselmeye başlamıştır. Bir kıvılcım, bütün dünyayı, büyük bir ateş topuna dönüştürebilir.

*

Karekonomisinin sorunları, küre dünya ekonomisinin yöntemleriyle çözülemez.

*

Bugünün krizleri, dünün değerlendirilmeyen fırsatlarından kaynaklanır.

*

Kare dünyada Öklitci varsayımlara meydan okunmaz.

*

Küre dünya yok, kare dünya var.

*

Varsayımlar değiştirilmelidir.

11 yıl önce
Kare dünyada düz ekonomi
"Yek katre-i hunest ve hezar endişe"
Kırk yıllık hatır
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar