|
Kare dünyada geleneksel mantık öldü

Küre dünyada Türkiye Avrupa''da Asyalı, Asya''da Avrupalı ülke olarak bilinirdi. Aynı algılanışla, Mısır Avrupa''da Afrikalı, Afrika''da Avrupalı ülke diye düşünülürdü. Kare dünyada ise, bir ülke, hangi kıtada bulunursa bulunsun, bir kıta ülkesi olmaktan daha çok bir dünya ülkesidir. Çünkü kare dünya, kıta ve ülke tanımaz, uzaklık ve yakınlık farkını yok etmiştir. Dünya bir ülkedir, o ülke her ülkedir.

***

Kare dünya, geleneksel mantığın önemsendiği bir dünyaydı. Kare dünya ise, paradoksal mantığın önem kazandığı bir dünyadır. Geleneksel mantıkta bir şey ya siyahtır, ya beyazdır, aynı zamanda hem siyah, hem beyaz olamaz, denilir. Siyahın beyazla, hem aynı, hem ayrı olmasını geleneksel mantık doğru bulmaz. Küre dünyada, geleneksel mantık, sarsılmaz bir güç ve başarı kazanmıştır, doğruluğundan kimse kuşku duymaz.

Kare dünyada, geleneksel mantığın düşünce yönteminden daha çok, paradoksal mantığın düşünce yöntemi geçerlidir. Paradoksal mantık, bir şey, ya siyah, ya beyaz değil, hem siyah, hem beyazdır, ana ilkesine dayanır. Heraklit''ten Mevlana''ya, Hegel''den Marx''a kadar pek çok düşünür, paradoksal düşüncenin önemini vurgulamıştır. Dünyada herşey karşıtlarıyla birliktedir.

***

Kare dünyanın biçimlendirdiği hayatın her boyutunda, her şey gündüzün geceyi içinde taşıdığı gibi, karşıtlarını içinde taşır. Nasıl gündüzde gece, gecede gündüz varsa, beyazda siyah, siyahta beyaz vardır. Sınırların önemini yitirdiği kare dünyada, her ülke, bütün ülkelerle birlikte bulunur. Bir ülke dünyadır, dünya bir ülkedir. Bir ülkede, her ülke vardır.

Kare dünyada savaşın vatanı olmadığı gibi, bilimin, teknolojinin, sermayenin, demokrasinin, insan haklarının ve temel özgürlüklerin vatanı yoktur. Dünyanın beşbin yıllık bilim, teknoloji ve bilgelik birikimi, insanlığın ortak birikimidir, bütün ülkeler, katkıları ister büyük, ister küçük olsun, bu birikime ortaktır. Kare dünya bütün ülkeleri, hiçbir fark gözetmeden, ortak birikime katkıda bulunmaya özendirir.

***

Kare dünyada, Müslümanlar, Hristiyanlar, Budistler, Şintoistler ve Yahudilerden önce, Ademoğulları vardır. Sorunlar Müslümanlığın sorunlarıdır. Birlikte yaşamak zorunda olan insanlığın, dinleri ayrı, ancak dünyaları ve sorunları aynıdır.

***

Kare dünyada herkesin dini kendinedir, kimsenin kimseye üstünlüğü yoktur, herkesin değeri ortak birikime yaptıkları katkıdan kaynaklanır.

***

Kare dünyanın gücü, farklılıkların birlikte bulunmasından kaynaklanır.

***

Her beyazda bir siyah, her siyahta bir beyaz vardır.

***

Beyaz arayan beyaz, siyah arayan siyah bulur.

11 yıl önce
Kare dünyada geleneksel mantık öldü
Herkes için 14 kilit mesaj !..
Sultan Abdülhamit’in muhteşem rüyası
Köprü
Yenildiler
Jeopolitik buhran