|
Kimsenin düşünmediğini düşünmek

Tarım, sanayi ve hizmetlerdeki üretim teknolojilerindeki gelişmelerle, ekonomik, siyasal ve kültürel hayatta, köklü dönüşümlerin yaşandığı bir dönemden geçiliyor. İletişim araçlarındaki hızlı değişmeler, dünyanın neresinde olursa olsun, her ülkedeki yetişkinlerin, ürün, hizmet ve bilgi üretim sürecine katılmalarını, hem kolaylaştırdılar, hem de hızlandırdılar. Üretim, finansman ve pazarlama gibi, bütün işletme fonksiyonlarında, dünya ölçeğinde büyük işbirliği, yardımlaşma ve dayanışma ağları oluştu.

*

Oluşmakta olan dünyada, ülkelerin üretim güçlerini büyütmede, girişimcilik ve girişim kültürü, büyük önem kazandı. Wikipedia, Linux ve Goldcorp gibi, uzağı gören girişimcilerin öncülük yaptığı, hangi ülkede yaşarsa yaşasın, herkesin katılımına açık kuruluşlar, uluslararası işbirliğinin en başarılı örnekleridir. Onlar, milyonlarca insana, yüzbinlerce küçük üreticiye, ortaklaşa üretim yapma ve dünya pazarlarına açılma alanları açmışlardır.

*

Hafta sonunda, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülfettin Çelik öncülüğünde, Namık Kemal, Trakya, Çanakkale Onsekiz Mart ve İstanbul Ticaret Üniversitelerinin katılımlarıyla, İğneada''da düzenlenen, “Uluslararası İkinci Trakya Bölgesi Kalkınma ve Girişimcilik Sempozyumu”na katıldım. Açılış konuşmasını YÖK üyesi, Prof. Dr. Durmuş Günay''ın yaptığı Sempozyum''un, kapanış oturumunda, “Üniversitelerde Girişimciliğin Önemi''ni vurgulayan kısa bir sunum yaptım.

*

Ekonomik, siyasal ve kültürel yapılarda küçük gerçekler, büyük gerçekleri oluştururlar. Bunun için, düşünce tarihinin önemli isimlerinden Hegel, “Gerçek bütündür”, demektedir. Gerçek gibi ,girişimcilik de bütündür. Girişimciler, küçük resimlerden oluşan büyük resimleri görmenin ustasıdırlar. Onlar büyük resime odaklanan vizyonlarıyla, bütünün parçalarının toplamından çok daha büyük olduğunu, düşünce ve eylemleriyle herkese anlatırlar.

*

Anadolu''nun ünlü oyuncağı hacıyatmaz gibi, girişimcilerin sırtı hiçbir zaman yere gelmez. Onlar bin defa yere düşseler de, binbirincide hiçbir şey olmamışcasına yeniden ayağa kalkarlar ve yollarına devam ederler. Amerikalı Yönetim Uzmanı Tom Peters''in vurguladığı gibi, girişimcilikte “başarının kaynağı başarısızlıktır.” girişimcilerin düşünce ve eylem dünyasında, kötümserliğe kesinlikle yer yoktur. Girişimcilikte parçada bütünü, bütünde parçayı görenler başarılı olurlar.

*

Girişimcilerin en başta gelen görevleri, karamsar olmak değil, iyimser olmaktır. Gelecek bütün girişimcilere açıktır. Hiç kimse geleceği önceden bilemez, gelecek yalnızca öngörülebilir. Girişimciler sezgileriyle geleceği öngörürler. Bu bağlamda, girişimcilik, dünyadaki trendleri doğru okuyarak, geleceği öngörme başarısıdır. Onlar, koyunda yünü, yünde ipliği, iplikte kumaşı, kumaşta giysiyi hayal ederler.

*

Girişimciler herkesin ürettiği ürün ve hizmetleri üretirler, ancak kimsenin düşünmediğini düşünürler, kimsenin tasarlamadığını tasarlarlar.

*

Girişimcilerin vizyonunu bilgi gücü değil, hayal gücü oluşturur.

*

Girişimcilikte gönül gözü, akıl gözünden daha önemlidir.

14 yıl önce
Kimsenin düşünmediğini düşünmek
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi