|
Kırıma uğrayan Kırım

Kırım Ukrayna sınırları içinde yer alan, özerk bir cumhuriyettir. Fatih döneminde Osmanlı Devleti"ne katılmış, 1427"den 1783"e kadar Anadolu"nun, Kiew, Moskova ve Kazan"a açılan kapısı olmuştur. Kırım Karadeniz"i denetim ve gözetim altında tutan büyük bir uçak gemisine benzer. Bu yüzden, Kırım Türkler ile Ruslar arasındaki savaşların ana kaynağını ve çatışmaların merkezini oluşturmuştur.

***

Yılmaz Öztuna"nin vurguladığı gibi: "Kırım 1.500 yıllık bir Türk yurdudur. Anadolu"dan 500 yıl önce Türkleşmiştir." Kırım ve Anadolu ilişkileri Selçuklular döneminde başlamıştır, Sinop ile Sivastopol arası 350 kilometredir. Yavuz Kırım Hanı Mengli Giray"ın kızıyla evlidir. Kanuni Kırım"da Sancak Beyliği yapmıştır. Kırım Türkçesi konuşan Kırımlılar kendilerini Tatar, Müslüman ve Türk olarak görürler.

***

Rusya için sıcak denizlere açılmanın kapısı olan Kırım"da, Türklerin azınlığa düşürülmesi, bir devlet stratejisi haline getirilmiştir. Balkanlar ve Kafkaslar"da olduğu gibi, Kırım"da da Türk izleri yok edilmeye çalışılmış, milyonlarca Kırımlı ülkelerinden sürülmüş ve topraklarına el konulmuştur Kırım Tatar Türkleri, Rusların ağır baskıları sonucu, yüzyıllarca yaşadıkları topraklarda çoğunluklarını yitirmişlerdir.

***

Kırımlı büyük düşünce ve eylem ustası İsmail Bey Gaspıralı, dünya girişimcilik tarihinde önemli bir yer tutan Tercüman gazetesiyle, Bahçesaray"dan Buhara"ya, Kazan"dan Kahire"ye, Türk ve İslam dünyasında güçlü bir iletişim ve etkileşim ağı kurmuştur. Onun öncülüğünü yaptığı "Dilde birlik, fikirde birlik, işte birlik" hareketi, bugün de önemini ve güncelliğini korumaktadır. Gaspıralı"nın rüyasını Kırımlı romancı Cengiz Dağcı da gördü, kitaplarını Anadolu Türkçesiyle yazdı.

***

Sivastopol"daki Panaroma Müzesi"nde, Osmanlı, İngiltere ve Fransa ile Rusya arasında yapılan ve dünyanın en büyük savaşlarından biri olan Kırım Savaşı"nın bir günü, özel bir fotoğraf tekniğiyle görüntülenmiştir. Savaş sırasında Kırım"da yüzbinlerce insan hayatını kaybetmiştir. Savaş Türkiye ve Rusya"nın ekonomik, siyasal ve kültürel yapısında büyük yaralar açmıştır. Kırım"ın yitirilmesiyle, Anadolu Türkleriyle Kuzey Türkleri arasındaki bağlar büyük ölçüde kopmuştur.

***

Yalta Kırım"ın Alanya"sıdır. Alanya Anadolu"nun Akdeniz"e, Yalta Kırım"ın Karadeniz"e açılan kapısıdır. Yalta"daki Livadiye sarayında, Roosvelt, Churcil ve Stalin, İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa"nın Soğuk Savaş dönemindeki sınırlarını belirlemişlerdir.

***

Berlin Duvarı"nın yıkılmasıyla, Yalta Konferansı"nda çizilen sınırlar önemlerini bütünüyle yitirdikler ve değiştiler.

***

Yeni dünyanın büyük oyuncuları, kültürde, politikada ve ekonomide birlik sağlayan yeni stratejiler geliştiren ülkeler olacaktır.

***

Türkiye Gaspıralı"nın izinden giderek, Brüksel"e kadar Moskova"ya da önem vermelidir.

***

Brüksel"e havadan, Moskova"ya da Kırım"dan gidilir.

***

Kare dünyada her şehir bir kızıl elmadır.

11 yıl önce
Kırıma uğrayan Kırım
Korku zamanı
Boykotta kafalar neden karışık
Kimin enflasyonu
Terör örgütü elebaşı olarak İsrail portresi…
Hamas’ın ateşkesi kabulü ve İsrail’in Refah Operasyonu