|
Kıyı bankacılığı kıyım bankacılığıdır

İster Doğu"da, ister Batı"da, dünyanın neresinde olursa olsun, bir ülkede fiziksel ekonominin odak noktasında fabrikalar, finansal ekonominin odak noktasında ise bankalar vardır. Fabrikalar gerçek ekonominin, bankalar gölge ekonominin simgeleridir. Gerçek ekonomide ürün alınır, ürün satılır, gölge ekonomide para alınır, para satılır. Gerçek ekonomi karla, gölge ekonomi faizle ayakta kalır.

*?

Dünyanın bütün ülkelerinde gölge ekonomiler, gerçek ekonomileri kat kat aşan büyüklüklere ulaştılar. Dünyanın her yerinde, bankaların çok katlı binaları, şehirlerin merkezlerini ele geçirdiler. Büyük bankalar, hem yerel, hem küresel ekonomilerin, en büyük kuruluşları oldular. Bankalar için, paranın kaynağı, nerede, nasıl kazanıldığı değil, kimden hangi faizle alındığı, kime hangi faizle satılacağı önemlidir.

*?

Gölge ekonominin, gerçek ekonomiden çok daha hızlı büyümesi, gerçek ekonomi yanında çok büyük değerlere ulaşması, yeni bir bankacılık tarzı olan, kıyı bankacılığını doğurdu. Kıyı bankacılığı, İsviçre yanında, Doğu"da ve Batı"da, sanal, yeni, dev gölge ekonomiler ortaya çıkardı. Paradan para kazananlara yüksek faizler veren, paranın kaynaağını sorumayan ve faiz gelirlerinden vergi almayan, gölge ekonominin kıyı bankaları, bütün dünyayı bir ahtapot gibi sardılar.

*?

Kare dünyada, herkes göründüğü gibi olmak, olduğu gibi görünmek zorunda. Kıyı bankacılığının, göle ekonomide faiz kazançlarını katlamak için, gerçek ekonomiyi, hangi yöntemlerle, nasıl felç ettiği bir bir ortaya dökülmeye başladı. Gölge ekonominin, faize dayanan faiz oyunlarıyla, üretmeden tüketenlerin sırları, bütün dünyanın gözleri önüne seriliyor. Kıyı bankacılığı, kıyım bankacılığına dönüştü, verdikleri zarardan etkilenmeyen ülke yok.

*?

Kıyı bankacılığı, parayı, sonunda ortadan kalkıncaya kadar elden ele, hiç iz bırakmadan dolaştırma açıkgözlüğüdür. Nasıl gökdelenler, yapay olarak arsanın değerini kat kat artırırlarsa, kıyı bankaları da parayı elden ele dolaştırarak, faiz gelirlerini kat kat artırırlar. Kıyı bankacılığında, paralar riskli alanlara yatırılarak, hem kayıtdışı paralar yasallaştırılır, hem de faizin faiziyle gelirler büyütülür.

*?

Kıyı bankacılığında para başkalarının parasıyla kazanılır. Onlar milyonlarca dolar kazanmanın yolu, bir dolarla başlar, diyerek, yola koyulurlar. Ancak, dünyanın hangi ülkesinde faaliyet gösterirlerse göstersinler, kıyı bankaları, önünde ya da sonunda çöken, sanal olarak büyüttükleri gölge ekonominin, enkazı altında kalırlar.

*?

İster kıyı, ister kara bankacılığı olsun, bütün bankalar, paradan para kazanmanın değil, ürün ve hizmet üretmeden gelir sağlamanın peşine düşmelidirler.

*?

Gizliliğin olduğu her ülkede, finansal büyüme, siyasal çürümeye dönüşür.

*?

Kare dünyada hiçbir alanda gizliliğe yer yoktur.

*?

Para herşeydir diyenler, para için herşeyi yaparlar.

*?

Yalnız parayla yaşanmaz.

11 yıl önce
Kıyı bankacılığı kıyım bankacılığıdır
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi