|
Komşu komşuya ortaktır

Kültürel dünyada edebiyat nasıl bir işlev yükleniyorsa, ekonomik dünyada da ticaret aynı işlevi yüklenir. Nasıl edebiyatsız kültürler yoksullaşırlarsa, ticaretsiz ekonomiler de yoksullaşırlar. Bütün toplumlarda ticaret, ekonomik büyümenin odak noktasını oluşturur. Ticarette hem satanlar, hem de satın alanlar kazanırlar. Ticaret yapılan yerde, savaş yapılmaz.

*

Başkan Prof. Dr. Mehmet Görmez''in öncülüğünde, Diyanet İşleri Başkanlığı, “Ticarette Komşuluk Komşulukta Ticaret”in önemini vurgulamak amacıyla, yıl boyu devam edecek kültürel faaliyetler planlamaktadır. Komşuluk gibi, ticaret de paylaşmasını bilmektir. Birbirleriyle komşuluk ve ticaret yapanlar, paylaşmasını bilirlerse, yoksul düşmezler ve başkalarına el açmazlar.

*

Hayvancılıkla uğraşan Habil ve tarımcılıkla uğraşan Kabil''den bu yana, çarşı ve pazarlarda alınan ve satılan ürünler büyük ölçüde değişmiştir. Ancak üreticiler ile tüketiciler arasındaki ürün ve hizmetlerin akışının özü ve önemi değişmemiştir. Geçmişte olduğu gibi, gelecekte de ticaret ve ortaklık kültürü önemini koruyacaktır. Ticaretin gelişmediği toplumlarda, ekonomik ve kültürel hayat yeni boyutlar kazanmaz.

*

Ticaret yapmasını bilenler, komşuluk yapmasını bildikleri gibi, ortaklık yapmasını da bilirler. Hem ticarette, hem de ortaklıkta, doğruluk ve iyilik birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Bunun için, ortaklıkta olduğu kadar ticarette de en büyük sermaye doğruluktur. Doğrulukta yarışmayanlar, iyilikleri büyütemekte başarılı olamadıkları gibi, kötülükleri önlemekte de başarılı olamazlar.

*

Ticarette ve ortaklıkta her zaman, iki kere iki dörtten çok daha büyüktür. Çünkü iyilikleri özendirmek ve kötülükleri önlemek için, iki kişinin bir araya gelip ortaklık ve ticaret yapıtığı heryerde, mutlaka görünmeyen bir “ortak” vardır. Ticaretin ve ortaklığın gücü, görünmeyen o büyük “ortak”tan kaynaklanır. Onun için, ortaklıkta dürüst olmasını bilenler, dürüstlüğün simgesi olurlar.

*

Hristiyan dünyada ticarete olumlu gözle bakılmaz, ticaret olumsuzlukların kaynağı olarak görülür. İslam dünyasında ise, ticarete özendirilmesi gereken bir ekonomik ve kültürel alan gözüyle bakılır.

*

Dünyanın neresinde olursa olsun, ticaretin doğru yapılması değil, doğru ticaretin yapılması önemlidir. Doğru ticarette “kazan ve kazandır” stratejisi geçerliliğini hiçbir zaman yitirmez.

*

Dünyada özendirilmesi gereken, para ticareti değil, ürün ticaretidir.

*

Hz. Hatice doğru ticaret yapanların eşsiz örneğidir.

*

Ticarette paylaşan paylaşılmaz.

*

Komşuluk paylaşmaktır.

13 yıl önce
Komşu komşuya ortaktır
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi