|
Kravat bile takmıyor

Şirketlerin stratejiye ağırlık vererek, büyümeleri için, çok büyük olmaları gerekmiyor. Şirketleri olduğu gibi, ülkeleri de başarılı kılan, kaynakları değil, stratejileri.

Yönetim ve ekonomi konusunda dünyadaki gelişmeleri yakından izleyen Dr. Yener Sonuşen, Gary Hamel''in Harvard Business Review''de yayınlanmış "Bringing Silicon Valley Inside" isimli makalesini okumam için verdi. Santa Clara ya da Park Menlo''da bir saat dolaşan vadinin nasıl bir gelişmeye kaynak ettiğini hemen görür.

Hamel bütün dünyada geleceği kazanma yolunda geliştirtirilmesi gereken stratejilerle tanınan bir yönetim uzmanı. San Fransisco''da oturuyor, Londra''da ders veriyor. Bir yolculuğunda British Havayolları''nın eski Başkanı Lord King''le karşılaşmış. Onun Virgin Atlantic Havayolları''nın başarılı Başkanı Richard Branson''la ilgili sözlerini hatırlamış. King "Branson''u nasıl ciddiye alırım ki? Kravat bile takmıyor! Kravatla göremediğim bir adamı niye ciddiye alayım" diyormuş.

British Havayolları, gerçek rakiplerinin United ve American Havayolları olduğunu düşünürken, küçümsedikleri Virgin stratejiye yatırım yaparak, hepsini geride bırakmış. Şirketlerin stratejiye ağırlık vererek, büyümeleri için, çok büyük olmaları gerekmiyor. Şirketleri olduğu gibi, ülkeleri de başarılı kılan, kaynakları değil, stratejileri. Hedeflerini yüksek tutanların, kaynakları sınırlı da olsa, büyümeleri çok daha hızlı oluyor.

King''in Branson''la ilgili değerlendirmesi, bana kravat takmayı pek sevmiyen Fethullah Gülen Hoca''yı hatırlattı. Bütün dünyayı işyeri gibi gören bir Anadolu sanayicisi, keyifli bir sohbet sırasında, Hoca''nın "Amerika''ya en az bir milyon girişimcinin gitmesi gerektiğini" söylediğini aktarmıştı. Gerçekten Anadolu insanı, yeni ekonominin inceliklerini öğrenmek istiyorsa, dünyanın en güçlü ve en büyük ekonomisi Amerika''da ne olup ne bittiğini iyi öğrenmek zorunda. Dünyayı sarsan, eski ekonominin kurallarını altüst eden yeni ekonomi, Japonya''da değil, özellikle Amerika''nın Silicon vadisinde yoğruluyor.

Silicon vadisinin girişimcileri, New York''un girişimcilerine hiç benzemiyorlar. Onlar kendilerini gösterişe kaptırmadıkları gibi, kılık kıyafetle uğraşarak, vakit de kaybetmiyorlar. Bu yüzden, onların günlük yaşayışı Wall Street''in zenginlerinin günlük yaşayışından çok farklı. Onlar zamanlarını beş yıldızlı otellerin salonlarındaki balolarda değil, üniversite ve araştırma kurumlarının laboratuarlarında ve sivil toplum örgütlerinde geçiriyorlar.

Silicon Vadisi''nde yoğrulan yeni ekonomiyi özümlemeden, balıkçılara zorla kravat taktırmak Türkiye''yi dünya pazarlarına taşımaz.

24 yıl önce
Kravat bile takmıyor
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi