|
Kültüre yatırım yapanlar ekonomiyi dönüştürürler

Dünyanın her yerinde, eğitimsizliğin oluşturduğu yoksulluk çemberi, yatırımlarla kırılır. Yatırım yoksulu olan toplumlar, üretim güçsüzlüğünün üstesinden gelemezler. Bütün ülkelerde yatırımlar, üretilen ürün, hizmet ve bilgilerin toplam hacmini büyüterek, ekonomik, siyasal ve kültürel hayata büyük bir canlılık kazandırırlar. Bu yüzden, dünyada her ülke, üretim gücünü korumak için, dev bir işletme gibi, sürekli kendisini yenileyerek, kültürel kârlılığa öncelik veren yatırımlar yapmak zorundadır.

*

Yatırımlar çarpan etkileriyle çalışanlarının satın alma güçlerine, hızlandıran etkileriyle de, tedarikçilerinin üretim güçlerine yeni açılımlar kazandırırlar. Dünyanın hangi kentinde olursa olsun, her yatırım çevresinde halka halka dünya ölçeğinde genişleyen kazançlara yolaçtığı gibi, kayıplara da yol açabilir. Bu yüzden, yatırımların sağladığı kazançlar ve kayıpların, yolunu açtığı fırsatlar ve tehditlerin araştırılması, bütün ülkelerin ana sorunudur.

*

Yatırımların dünya ölçeğinde doğurduğu etkilerin sağlıklı olarak değerlendirilmesinde, ekonomik kârlılıkları kadar, kültürel kârlılıkları da belirleyicidir. Çünkü, ekonomik kârlılığı yüksek olan bir yatırımın, kültürel kârlılığı düşük olabileceği gibi, kültürel kârlılığı yüksek bir yatırımın ekonomik kârlılığa da düşük olabilir. Hiçbir ülkede hiçbir kuruluş, Müslüman mahallesinde domuz, Budist mahallesinde inek eti satamaz. Her zaman kültürel değerler ekonomik değerlerden daha önemlidir.

*

Toplumların üretim güçsüzlüğü gidermede hayati olan, yatırımların özel, kamu ya da gönüllü kuruluşlar tarafından gerçekleştirilmesi değil, üretilen ürün ve hizmetlerin, kültürün değerlerine ve ekonominin ilkelerine uygun olmasıdır. Çin ekonomisini dönüştüren Deng''in dediği gibi: “Önemli olan kedinin siyah ya da beyaz olması değil, fare yakalayabilmesidir.” Uygun alana yatırım yapmasını bilen toplumlar, yoksulluğun üstesinden gelmesini de bilirler.

*

Kültürel ve ekonomik hayatın en dinamik ve en etkili boyutunu yatırımlar oluştururlar. Yıldan yıla artan yatırımlarla, toplumun bütün kesimleri için hayat yaşanır kılındığı gibi, hem kolaylaşır hem de güzelleşir. Ülkelerin gelecekteki başarıları, bugünden yaptıkları yatırmılara bağlıdır. Ekonomik ve kültürel yoksulluğun giderilmesi için yapılan her türlü uzun vadeli harcama, ulusal olduğu kadar uluslararası boyutu olan bir yatırımdır.

*

Kültürel değerlerin ve ekonomik başarıların, kimlik taşımadığı bir dünyayı, dönüştürecek olan ülkeler, ürün, hizmet bilgi üretiminde kusursuzluğu arayanlar olacaklardır. Nobel ödüllü iktisatçı Paul Samuelson, bu ülkelerin başında Çin''in yer alacağı öngörüsünde bulunuyor. “Çin''in Megatrendleri”ni araştıran John Naisbitt de gençlere Çince öğrenmelerini tavsiye ediyor.

*

Çin nüfusu ve hacmi büyük ekonomisiyle, ekonominin yapısını değiştirerek, hem kendisini hem de dünyayı dönüştürüyor. Ancak Çin''in kültürel gücü ekonomik gücünün çok gerisinde kaldığı için, öncü olması mümkün değildir.

*

Kendisiyle birlikte dünyayı dönüştürecek olan ana güç, hayatın içinde, yaşayan kültürel değerlere sahip, dünyanın doğal kaynak deposu, İslam dünyasıdır.

*

Dönüşen İslam dünyası, dünyayı da dönüştürecektir.

13 yıl önce
default-profile-img
Kültüre yatırım yapanlar ekonomiyi dönüştürürler
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti