|
Moda fırtınası

insanların birbirlerini gördüğü kare dünyada, üretilen ürünlerin sayısı, yıldan yıla katlanarak artıyor. Özellikle giyecek, yiyecek ve içecek alanında ortaya çıkan üretim patlaması, kare dünyayı tek pazara dönüştüren, işletmelerin, açgözlülüğüne yeni boyutlar kazandırıyor. Tüketim ekonomisinin, ana dinamiğini oluşturan gösteriş harcamaları, bütün dünyada moda fırtınaları estiriyor.

*

Moda fırtınasının, şiddetini artırarak estirildiği alanların başında hazır giyim sektörü geliyor. Ancak moda yalnızca giyimde değil, her sektörde estirilen en etkili fırtınadır. Çünkü moda, bir ürüne olan talebi artırmanın en kolay yoludur. Bu yüzden, Oscar Wilde, "Moda denilen şey, o kadar çirkindir ki, onu altı ayda bir değiştirirler" demektedir. Moda ne kadar değişirse, talep de o kadar artar.

*

Küresel aşiretlere dönüşen ve birbirleriyle pazar savaşları yapan, ulussuz şirketler, estirdikleri moda fırtınalarıyla, büyük haksız kazançlar sağlıyorlar. Ayrıca, kare dünyanın insanlarının, nasıl yaşayacaklarına, hangi evlerde oturacaklarına, neler giyip, neleri içeceklerine, hep onlar karar veriyorlar. Yeni aşiretler, ürünlerinden önce modalarını satıyorlar.

*

Kare dünyanın aşiretleri, estirdikleri moda rüzgarlarıyla, öyle bir hava oluşturuyorlar ki, sanki onların ürettikleri ürünler tüketilmezse, yaşamak hem anlamını, hem de değerini yitirir. Oysa çok değil, yarım yüzyıl önce, onların ürünlerinin, pekçoğu yoktu. Buna karşılık, günlük hayat böylesine karmaşık değildi. İnsanların hayata yabancılaşmaları, bu kadar ileri boyutlara ulaşmamıştı.

*

Tüketim toplumunda amaç, ihtiyaçların giderilmesi değil, modaya uyulmasıdır. Amaç ihtiyaçların giderilmesi olursa, bir insana en fazla üç takım giyecek yeter. Ancak, modaya uymak söz konusu olduğunda bir insana yüz takım giyecek bile az gelir. Modanın estirdiği fırtına içinde herkesin değeri, sahip olduklarıyla belirlenir. Kimse giydiğinden daha güzel olamaz.

*

Hayat değişen modalarla değil, değişmeyen bilgilerle anlam ve değer kazanır. Kare dünyanın yaşanır kılınmasında, modalarla değişen ürünlerden daha çok bilgeliğe dönüşen bilgiler önemlidir. Moda olan ürünlerin peşinden koşanlar, moda olmayan ürünlerden vazgeçmek zorunda kalırlar.

*

Moda üründen ürüne taşınırken, bilgelik gönülden gönüle taşınır. Bilgelik bir moda işi değil, bir bilgi işidir. "Bilgi güçtür."

*

Bilgelerin yolu, kalabalıkların yolu değil, kalabalıkların izlediği yoldur.

*

Moda her şeydir diyenler, moda için her şeyi yaparlar.

*

Moda fırtınasının hızını bilgeler keser.

*

Bilgeler doğal ezber bozuculardır.

11 yıl önce
Moda fırtınası
Modern aşiretçilik: Irkçılık!
Gemide isyan!..
DEM Parti ile DEM Partililer… CHP’nin asıl zihniyetine dikkat!
Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz
İnsaf!