|
Nur Dağı dağların anasıdır

Görünmeyen dünyaya inananlar için, şehir denilince, akla nasıl Mekke şehri gelirse, dağ denilince de akla Nur Dağı gelir. Mekke şehri şehirlerin, Nur Dağı da dağların anasıdır. Karsız dağ, dağsız kar olmaz. Ancak Nur Dağı"na gökyüzünden kar yağmaz, nur yağar. Nur Dağı, Ağrı Dağı gibi, başı karlarla kaplı bir dağ değil, dört bir yanı, gökyüzünden yeryüzüne yağan nurlarla kaplı bir dağdır.

***

Kabe şehirlerin anası Mekke"nin, Hira mağarası da dağların anası Nur Dağı"nın kalbidir. Mekke"nin neresinde olursanız olun, gökyüzüne açılmış bir el gibi duran, Nur Dağı"yla göz göze gelirsiniz. Nur Dağı"ndan bakılınca da Kabe görülür. Kabe"yi tavaf edenler Nur Dağı"nı, Nur Dağı da Kabe"yi tavaf edenleri sever. Görünmeyen dünyanın kapıları, Nur Dağı"nda açılır. Ve Nur Dağı"ndan, iki dünyada kurtuluşa giden yol gösterilir.

***

Büyük habercilerin üstün habercisi Cebrail, Hira mağarasında Son Peygamber"e, Allah"ın kendisini, bütün insanlığı kutsal kültüre davet etmekle görevlendirildiği, haberini getirir. Şehirlerin anası Mekke"de, dağların anası Nur Dağı"nda, kitapların anası Kur"an vahyedilmeye başlar. İnsanlığın bilgi ve bilgelik birikiminin ana kaynağı, kutsal kitapların sonuncusu Kur"an, bütün boyutlarıyla iki dünyaya "oku" davetiyle açılır.

***

Okunması ve yorumlanması, daveti kabul eden ve kabul etmesi beklenenlere bırakılan Kur"an"da, iki dünyanın bilgisi, ayrıntısına inilmeden verilir. Seyit Hüseyin Nasr"ın kitaplarında sık sık vurgulandığı gibi: "Kur"an akıl üstü, ancak akıl dışı değildir." Mekke"nin Nur Dağı"nda başlayan Kur"an, yirmi üç yılda başka bir dağ, Rahmet Dağı"nda, hiç değişmeyecek kusursuzlukta tamamlanır.

***

Dünyada bütün yönlerin Mekke"de buluştukları gibi, bütün kitaplar da Kur"an"da buluşur. Nur Dağı doğruluğun, Kabe sanatın, Kur"an gerçeğin kaynağıdır. İki dünyada kurtuluşa ermek isteyenler, gerçek sevgisini Kur"an"dan, sanat sevgisini Kabe"den, doğruluk sevgisini de, Nur Dağı"ndan alırlar. Dünya tarihinin her döneminde, doğruluk arayanlar doğruluk bulurlar, doğruluğun kaynağı olurlar.

***

Bütün dünyayı etkisi altına alan "seküler zehirlenme", doğru ile yanlışın, güzel ile çirkinin ve gerçek ile gerçek olmayanın, birbirine karışmasına yol açtı. Bilgi hiyerarşisinde üstte yer alan kutsal kültürle altta yer alan seküler kültür konum değiştirdi.

***

İki dünyada insanın yolunu aydınlatacak olan seküler kültürden önce kutsal kültürdür.

***

Seküler kültür tek dünya vardır derken, kutsal kültür gülümseyerek bakar.

***

Yeryüzü gökyüzünü değil, gökyüzü yer yüzünü aydınlatır.

***

Seküler kültürle kutsal kültür aranmaz.

***

Kutsal kültür seküler kültürü kuşatır.

***

Kutsal kültür seküler kültürün anasıdır.

***

Kadim kültür kutsal kültürdür.

11 yıl önce
Nur Dağı dağların anasıdır
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’