|
Orta Doğu kutsal bir dildir

Eşsiz ve bulunmaz jeokültürel ve jeoekomik konumuyla, Orta Doğu, dünyanın odak noktasında yer alır. Orta Doğu''nun zengin ekonomik ve kültürel kaynaklarından yararlanmayan hiçbir ülkenin, dünyanın büyük güçlerinden biri olması mümkün değildir. Bu yüzden, Orta Doğu, tarih boyunca medeniyetlerin savaş alanı olmuştur. Orta Doğu, Doğu''nun değil, dünyanın ortasıdır.

*

Güne, her dostuna kalemini göstererek, “Bugün Orta Doğu için ne yazdınız” sorusuyla başlayan Bilge Yazar Nuri Pakdil''in vurguladığı gibi: “Türk ulusu, Orta Doğuludur, çünkü Orta Doğu uygarlığını oluşturan uluslardan biridir.” Erdemi uçlarda aramayan Anadolu insanı, Orta Doğu''nun bilgi ve bilgelik birikimini Avrupa''ya taşımıştır. Türkçe ve Arapça dünyanın ana kültür dilleri olmuştur.

*

Orta Doğu İslam dünyasının, İslam dünyası dünyanın lokomotifidir. Orta Doğu coğrafyası, İran, Afganistan, Arap yarımadası ülkeleri, Irak, Ürdün, Suriye, Lübnan, Mısır, İsrail, Filistin ve Türkiye''yi kapsar. Nüfus ve toprak büyüklüğüyle, Amerika ve AB''den geri kalmaz. Orta Doğu Akdeniz''i Karadeniz ve Kızıldeniz''e bağlayan stratejik boğazlar bölgesidir. Orta Doğu''da savaş olursa, dünyada barış olmaz.

*

Orta Doğu, “Dört kitabın manasını bir Elif''te” bulan ve kitaba dayanan dinlerin anavatanıdır. Bütün dünyanın bilgi ve bilgelik birikimiyle birlikte bilimsel ve teknolojik birikimi de, Orta Doğu kaynaklıdır. Avrupa ve Amerika başta olmak üzere, dünyada kutsal kültür kaynaklı ne varsa, hepsi Orta Doğu''dan ithal edilmiştir. Bu bağlamda, bütün ülkeler, Orta Doğu ülkelerine teşekkür borçludurlar.

*

Bir kıvılcımın bütün bir dünyayı ateşe verebileceği bir dönemde, ülkelerin gelecekte Orta Doğu''ya olan ihtiyaçları geçmişte olduğundan çok daha fazla olacaktır. Hiçbir Batılı düşünürün, dünyayı İbn Haldun''dan, insanı İbn Arabi''den daha iyi bilmesi ve daha iyi kavraması, mümkün değildir. Onlar geçmişin dünyasını aydınlattıkları gibi, geleceğin dünyasını da aydınlatacaklardır.

*

İbn Arabi ve İbn Haldun, yalnızca Orta Doğulu değiller, hem Doğuludurlar, hem de Batılı. Bunun için onlar, hem Doğulular, hem de Batılılar tarafından, büyük saygı görürler. Nerede onların adı sevgiyle karşılanırsa orası Orta Doğu''dur, orada Orta Doğu vardır.

*

İbn Haldun, medeniyetleri canlılara benzeterek, doğmalarını, büyümelerini ve ölmelerini ayrıntılı olarak analiz eden, en önemli ve en büyük düşünürdür.

*

Batılılaşmaktan daha çok Doğululaşmanın tartışıldığı bir yüzyılda, Orta Doğu''nun yıldızı yeniden parlıyor.

*

Orta Doğu''nun güneşi asla batmaz.

*

Güneş Orta Doğu''dan doğar.

12 yıl önce
Orta Doğu kutsal bir dildir
‘Def-i mefâsid, celb-i menâfiden evlâdır’
Tuzak
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından