|
Ortadoğu’da terörün doğurduğu terör
Küre dünyada devletler, yerleşim alanlarının dışında, düzenli ordularla cephelerde savaşıyorlardı. Kare dünyada ise, yerleşim alanlarında, devletlerin düzenli ordularıyla terörist örgütler savaşıyor. İnsanların zamandan olduğu kadar mekandan da bağımsızlaştığı, kare dünyanın terörist örgütleri, Amerika başta olmak üzere, bütün ülkelerin ordularına meydan okuyor.
Terörist eylemlerle, bilinen savaş stratejileri geçerliliklerini büyük ölçüde yitirdi.

*

İnsanlık tarihinde terörist eylemler yeni değildir. Ancak düzenli güçlerin, düzensiz güçlere karşı orantısız aşırı güç kullanmaları, terörist eylemlere yeni yöntemler kazandırdı.
Silahlı saldırıların yerini intihar saldırıları, el bombalarının yerini canlı bombalar aldı. Türkiye'de PKK, İngiltere'de IRA, İspanya'da ETA, binlerce suçsuz sivil insanı acımasızca öldürdü
. Onları izleyen teröristlerin bütün dünyada ölüm saçan eylemleri, Ortadoğu'daki “
demokrasi baharı
”nı, “
demokrasi kışı
”na çevirdi.

*

Ortadoğu'da, ağzında zeytin dalı taşıyan barış güvercinin, ağzında silah taşıyan savaş kartalına dönüşmemesi için, bütün dünyanın sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düşüyor.
Dünya sivil toplumun sesi, dünya ortak aklının sesidir. Ortadoğu başkentlerindeki sivil toplum kuruluşlarının ayağa kalkabilmeleri için, Washington, Brüksel, Moskova ve Pekin'de barışsever aydınların öncülüğünde, milyonların katıldığı, büyük ölçekli küresel barış gösterilerinin düzenlenmesi gerekir
.

*

Cephelerde uçaklar ve tanklarla yapılan savaşlarda sivillerden daha çok askerler hayatlarını kaybediyorlardı. Yerleşim alanlarında teröristlerle yapılan savaşlarda ise, askerlerden daha çok siviller büyük kayıplar vermektedir. Bu yüzden, “
uzakta ancak yakında, yakında ancak uzakta
” olunan kare dünyada, kamuoyunun istek ve beklentilerini dile getiren, sivil toplum kuruluşlarının sesleri, çok büyük önem kazandı. Artık hiçbir gücün, dünya kamuoyuna meydan okuması karşılıksız kalmaz.

*

Silahlar teknolojik gelişmenin ve ekonomik büyümenin lokomotifi olduğu için, dünyada savaş karşıtı düşünce ve eylemlerin sesi duyulmuyor. Prof. Dr.
Geoffrey Parker
'ın hazırladığı “
Chambridge Savaş Tarihi
” isimli kitapta ortaya konulduğu gibi: “
Amerika'da 1941 ile 1945 yılları arasında gayri safi milli hasıla yüzde elli arttı, çelik üretimi ikiye katlandı, gemi yapımı on kat, uçak yapımı da on bir kat büyüdü.” Amerika “1944'te günde 250 uçakla doruğa çıkan bir hızla 300.000 uçak üretti
. Bu yüzden, Batı dünyası, ekonomilerinin lokomotifi olan, savaşları önlemeye çalışmaz.

*

Cezayir'de, Vietnam'da, Irak'ta ve Afanistan'da tekrar tekrar yaşandığı gibi, silahların üstünlüğü, savaşların kazanılmasına yetmiyor, yalnızca karşı saflarda savaşanların kayıplarını milyonlara ulaştırıyor.

*

Küre dünyanın savaşları, ekonomide büyük bir üretim ve zenginlik patlamasına yolaçıyorlardı. Kare dünyada ise, savaşlar ekonomileri çökertmekle kalmıyor, trajik iç ve dış göçlere yol açıyor.

*

Kare dünyanın sivil toplum kuruluşlarına, küre dünyanın silahlı güçleriyle savaş açmak mümkün değildir.

*

Yirmibirinci yüzyılda savaşlar cephelerde silahlarla değil, şehir meydanlarında gösterilerle kazanılır.

*

İnsanın olmadığı yerde ne barış olur ne de savaş olur.

*

İnsan olmadan ekonomi ekonomi olmadan savaş olmaz.

*

Her insan savaşılmayacak kadar güçlüdür.
#Ortadoğu
#Washington
#Brüksel
#Moskova
9 yıl önce
Ortadoğu’da terörün doğurduğu terör
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’