|
Para kazanılır alınmaz satılmaz

Batı dünyasında seküler kültür, kutsal kültürün yerini altı. İki yüzyıl boyunca, bütün dünyada sekülerleşme rüzgarları estirildi. Seküler kültürün para ticaretine dayanan, faiz odaklı, paradan para kazanma yöntemleri, Wall Street"ten, bulaşıcı bir hastalık gibi, bütün dünyaya yapıldı. İrlanda"dan Kıbrıs"a, Singapur"dan Malatya"ya kadar, büyük küçük, bütün ülkelerin kentleri, küresel bankalar tarafından baştan sona işgal edildi.

*

Toplumlar kutsal kültürle bağlarını kopararak, güzelliği arama aşklarını yitirirlerse, Cahit Zarifoğlu"nun bir şiirinde vurguladığı gibi: "Sokaklar banka dükkanlarıyla" dolar. Bütün ülkelerde bankalar, ekonomik yapının olduğu kadar, kültürel dokunun da omurgasını oluşturuyorlar. Dünyada alınıp satılan bir dolarlık ürüne karşılık, on dolarlık para alınıyor, para satılıyor. Ülkeler arasında ürün ticaretinin kat kat fazlası, para ticareti yapılıyor.

*

Ticaret ekonominin, ekonomi hayatın temelidir. Ticarette kazananlar, kazandırırlar. Ticaretin olduğu yerde savaş olmaz. Ancak belirleyici olan, ekonomi değil, kültürdür. Kutsal kültürde ürün, seküler kültürde para ticareti özendirilir. Kutsal kültürle yoğrulan ekonomilerin odak noktasında ürün ticareti vardır. Seküler kültürün oluşturduğu ekonomilerin merkezinde ise, paradan para kazanan, para ticareti yer alır.

*

Paranın değeri, paraya değer verenlerden kaynaklanır. İnsanlar parayı ayaklarının altında tutmayı başarırlarsa, reel ekonomilerini güçlendirirler. Parayı insanlar başlarının üstüne koyarlarsa, sanal ekonomilerini büyütürler. Bunun için, bütün dünyada parayı değerlendirmenin, paraya sahip olmaktan çok daha önemli olduğu vurgulanır. Bu yüzden, her ülkede "para iyi bir memur, kötü bir amirdir" denilir.

*

Seküler kültürde insan para kazanmak için vardır. Kutsal kültürde, para, insan kazanmak için kazanılır. Seküler kültürde para hereydir, denildiği için, para için herşey yapılır. Paraya odaklanan seküler kültür, bankalarıyla, borsalarıyla, yedi yıldızlı otelleriyle, bütün dünyayı büyük bir "Las Vegas"a dönüştürmüştür. Dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın, seküler insanın en değerli ve en önemli gıdası, döviz kurları ve borsa endeksleridir.

*

Kutsal kültürde fiziksel reel ekonomi büyütülürken, seküler kültürde finansal sanal ekonomi büyütülür. Reel ekonomi barışa giden yollara, sanal ekonomi savaşa giden yollara yerini boyutlar kazandırır.

*

Dünyada paranın artışına paralel olarak sorunlar artar. Tarihin her döneminde para savaşın hem anası hem babası olmuştur.

*

Para ticareti, küresel ekonominin, küresel sanayisidir. Ancak paranın azı kâr, çoğu zarardır.

*

Parayı denetenler, dünyayı yönetirler.

*

Para para olarak bilinirse paradır.

*

Para alınmaz, satılmaz, kazanılır.

*

Para amaç değil araçtır.

11 yıl önce
Para kazanılır alınmaz satılmaz
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle