|
Sandy kasırgası

Dünyanın iklimi değişti ve dengesi sarsıldı. Sıcak güney ülkelerinde kar, soğuk kuzey ülkelerinde sel var. Amerika"da kış beklenen şehirlerde yaz, yaz beklenen şehirlerde kış yaşanıyor. Mississippi, Missouri ve Ohio nehirleri taşıyor. Taşan her nehir çevresinde büyük yıkımlara yol açıyor. Amerika"nın değişmesine öncülük yaptığı dünya iklimi, en büyük zararı Amerika"ya veriyor.

*

Dünya iklim değişikliğinin yol açtığı doğal yıkımlar zincirinin son halkası, Sandy kasırgası oldu. Sandy kasırgasıyla, dünyanın gökdelen ormanı ve finans merkezi New York"ta sular beş metre yükseldi. New York"un Las Vegas"ı Atlantic City yerle bir oldu. Milyonlarca New York"lu elektriksiz kaldı. Üniversiteler, hastaneler ve gökdelenler boşaltıldı, metro çalışmaz hale geldi.

*

Amerika"nın Hollywood"tan bütün dünyaya ihraç ettiği tüketim kültürü, Japonya"dan Arjantin"e, Katar"dan Singapur"a bütün ülkelerin aile yapısını, çalışma hayatını değiştirdi ve şehirlerini New York"a benzetti. Bir şehir doğal hayattan ve topraktan ne kadar uzaklaştı ise, o kadar Los Angeles ve Chicago"ya yaklaştı. Amerikan yaşama tarzı, dünya ölçeğinde benimsendi.

*

Dünyanın neresine gidilirse gidilsin, gökdelensiz şehir, nükleer santralsız ülke yok. Amerika"nın peşinden giden ülkeler, dünyanın en yüksek gökdelenine, en büyük süpermarketine, en çekici kumarhane şehrine, en güvenilir nükleer enerji santraline sahip olmak için kıran kırana yarışıyorlar. Bu yüzden, tüketim kültürünün en büyük ve en önemli sürükleyici gücü olan enerji kaynaklarını denetmek, her ülkenin vazgeçilmez politikası haline geldi.

*

Geçen yüzyılda ülkeler petrol kaynaklarına ulaşmak için savaştı. Yeni yüzyılda petrole, doğal gaz yataları ve nükleer enerji santralleri eklendi. Chernobil, Three Mile Island ve Fukushima santrallerindeki korkunç kazalar, kasırgalardan çok daha tehlikeli olmalarına rağmen, nükleer enerji yarışını yavaşlatmadı. "Bugün nükleer santrali olanın, yarın nükleer silahı olur" denildi.

*

Tüketim kültürünün yol açtığı, çağdaş Nuh Tufanlarına karşı, bütün insanlığın elinde Tasavvuf kültüründen başka güçlü ve etkili bir silah yok. Yirmibirinci yüzyılda, Tasavvuf kültürü nasıl anlaşılmalı, sorusuna verilebilecek en güzel cevap, Mesnevi"nin bütün insanlığı kucaklayan dünyasındadır.

*

Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, neye inanırlarsa inansınlar, insanları iyilik peşinde koşuyor. Parsa, kutsal kültürün bütün bilgelerinin, önlerinde kendilerine yol gösterdiklerini görürler.

*

Tasavvuf yalınlıktır, yalınlık bilgeliktir.

*

Bilgeler ihtiyaçlarından fazlasını tüketmezler.

*

Dünya sırlarını kendisinden vazgeçene açar.

*

En bilge olan en yalın yaşayandır.

*

Derinlik yalınlıktan kaynaklanır.

11 yıl önce
Sandy kasırgası
Kara dinlilerle milletin savaşı
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak