|
Savaşa hayır diyen Picasso

İnsanlar topraktan gelmişlerdir, kendilerine verilen zaman tamamlanınca, yeniden toprağa döneceklerdir. Dünyada beşbin yıllık insanlık tarihine bütün olarak bakıldığında, dünyanın insanlara ait değil, insanların dünyaya ait oldukları görülür. Bu yüzden, ne Doğu"da, ne de Batı"da, ne kadar güçlü olursa olsun, hiçbir ülke, dünyanın tek sahibi olamaz. Dünya ülkelerden önce, bütün dünyalılarındır.

*

Dünyayı bütün dünyalılar için, yaşanır kılacak olanlar, savaşların şahinlerinden daha çok barışların güvercinleridir. Çünkü, savaşa hayır demesini bilen barış güvercinleri, tarihin her döneminde, barışa hayır demesini bilen, savaş şahinlerinden daha güçlü olmuşlardır. Barışlar yaşamaya ve yaşatmaya, savaşlar ölmeye ve öldürmeye çağrılardır. Bunun için, kanlı barış, kansız savaş yoktur.

*

Batı dünyasında savaşa hayır demenin öncülerinden biri Picasso"dur. Edebiyat dergisinde, Nuri Pakdil"in çalışma odasının duvarına astığı, ve derginin yayın hayatı boyunca yerini koruyan Picasso"nun Guernica tablosu, dünyada barış karşıtlığının simgesidir. İspanya iç savaşında, Guernica"nın yerle bir edilmesinin ardından Picasso tarafından, öldürülen insanları anmak ve anılarını yaşatmak için yapılmıştır.

*

Savaş uçakları geliştirildikten sonra, bütün yıkımlar, gece saatlerinde yapıldıkları için, Picasso tabloyu gündüz ve gecenin simgesi, siyah ve bayaz yapmıştır. Tabloda insan gözüne benzeyen ışık kaynağı, yüzyılların içinde oluşan ve sanatçıların yeni boyutlar kazandırdığı, savaşa karşı ortak bilinci yansıtır. Tablonun ana unsuru, kolu ve kanadı kırılan at, her savaşta büyük yaralar alan toplumu temsil eder. Picasso, gaz lambası taşıyan insanla, ümitsizlik bulutlarını dağıtır.

*

Türkiye"nin Suriye"ye savaş açması, Suriye"deki savaşı durdurmayacağı gibi, hem Türkiye"deki, hem de Suriye"deki iç çatışmalara hız ve yoğunluk kazandırır. Artık savaşlar politikanın cephelerde devamı olmaktan çıkmıştır. Yeni dünyanın savaşları, savaşa evet diyen politikacılarla sınır boylarında değil, savaşa hayır diyen sanatçılarla, üniversite salonlarında yapılıyor. Dünya barışının güvencesi, ordulardan önce sanatçılardır.

*

Dünyanın neresinde olursa olsun, bütün savaşların faturasını, savaş kararı alan politikacılar değil, savaşlardan en büyük zararı gören toplumlar öder. Savaşları yönetenler başlatırlar, yönetilenler durdururlar. Her savaşın kaynağında, yönetenlerin, iktidar hırsı, parmakla gösterilme isteği ve son sözü söyleme tutkusu vardır.

*

Dünyanın her ülkesinde savaşla var olan iktidarlar, savaşla yok olurlar. Savaşta tanklarla yürüyenler, uçaklarla durdururlar.

*

Hırs yüklü politikacılarla oluşan savaş fırtınaları, sevgi yüklü sanatçılarla barış rüzgarlarına dönüşür.

*

İnsanlar dünyaya savaş yapmaya değil barış yapmaya gelmişlerdir.

*

Savaşta her az daha çoktur.

*

Hayat barışla korunur.

12 years ago
Savaşa hayır diyen Picasso
Yahya Kemal’i duygulandıran Kur’an sesi
Dantelâ gibi örülmüş derin bağlantılar
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı