|
Siyasal İslam değil demokratik İslam

Tunus''tan Yemen''e, Özbekistan''dan Azerbaycan''a kadar İslam dünyasında, dayatmacı yönetimlere karşı yapılan gösteriler, bütün dünyada, İslamcılık tartışmalarına büyük bir hız ve yoğunluk kazandırdı. Dünyada bir kesim, siyasal İslamın sonunun geldiğini gündeme taşırken, bir kesim de demokratik İslamın başladığını gündeme taşıyor.

*

İslam sözkonusu olduğunda, tartışılması gereken, siyasal İslamdan önce, demokratik, İslamdır. Türkiye başta olmak üzere, bütün İslam dünyasında ''Arap Baharı'' değil, ''Demokrasi Baharı'' yaşanıyor. Bütün dünyada, özellikle Müslüman aydınların başta gelen, en önemli görev ve sorumlulukları, demokratik ve ekonomik kültüre, yeni boyutlar kazandırmak, olmalıdır.

*

Nasıl bilim ve teknolojinin vatanı yoksa, demokrasi ve ekonominin de vatanı yoktur. Önemli olan yerel bilim, yerel teknoloji üretmektir. Aynı şekilde canalıcı olan, yerel demokrasi, yerel ekonomi inşa etmek değil, küresel demokrasi, küresel ekonomi inşa etmektir. Teknolojinin bilimin, ekonomi demokrasinin türevidir.

*

Odak noktasını Atina''dan daha çok Medine''nin oluşturduğu, demokratik İslam ve Müslüman demokratlar, bütün ülkelerdeki dayatmacı yönetimlerin, en büyük ve en güçlü rakipleridir. Bu yüzden, hem Doğu hem Batı dünyasında, İslamın demokrasinin olduğu kadar pazar ekonomisinin kurum ve kurallarıyla çatıştığı ileri sürülmektedir. Ancak Batı eski Batı, Doğu eski Doğu değildir.

*

Kutsal kültürün en sonda gelen, buna karşılık en başta olan, en güçlü ve en kapsayıcı halkası İslamın, devletle birlikte ekonominin yönetimine ilişkin, yüzyılların içinden süzüle süzüle bugüne kadar gelmiş, çok köklü değerleri ve ilkeleri vardır. İslamın ana kaynakları, adil bir demokratik ve sağlam bir ekonomik yapının temellerini, kusursuz bir biçimde oluşturacak zengiliktedir.

*

Geçmişte Yunan birikimini içselleştirerek ''Batı Rönesansı''nın temellerini atan İslam dünyası, yirmibirinci yüzyılda dünya birikimini içselleştirerek, ''Doğu Rönesansı''nın temellerini atacak güçtedir.

*

Kutsal kültürün hem özü, hem özeti olan İslam kültürü, güneşe benzer, dünyanın bir bölgesinde batarken, başka bir bölgesinde doğar.

*

Doğu dünyasında savaş olursa, Batı dünyasında barış olmaz.

*

Seküler kültürün güneşi batar, kutsal kültürün güneşi batmaz.

*

Barışın güvencesi kutsal kültürdür.

12 yıl önce
Siyasal İslam değil demokratik İslam
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler