|
Teknolojinin ötesi hem aydınlık hem karanlıktır

Sanayi yüzyılında, ölümden sonra kalkışa inanmayan insan, ölümsüzlüğü dünyada yakalamak için, Goethe''nin Faust''una benzer bir biçimde, ruhunu teknolojiye teslim etti. Kutsal kültürden daha çok seküler kültürden beslenen teknoloji, insana ruhun ölümsüzlüğünü unutturdu. “İnsan ölür, teknoloji ölmez” diyen sanayi toplumu, teknolojiyi bütün sorunların üstesinden gelecek, bir kurtarıcı olarak görmeye başladı.

*

Bütün insanların gözlerini kamaştıran teknolojinin ötesinin, aydınlık mı, yoksa karanlık mı olduğu, dünyanın her yerinde tartışılıyor. İnsanların büyük bir tutkuyla bağlandıkları ve sürekli peşinden koştukları teknolojinin, dünyayı nereye götürdüğü konusunda farklı görüşler var. Teknolojinin insanlığa neler kazandırdığı ve neler kaybettirdiği, bütün ülkelerin kurum ve kuruluşlarının gündeminde, az da olsa yer alıyor.

*

Gercekleştirdiği “Düşünce Fırtınası” toplantılarıyla, Anadolu girişimcilerine küresel bir vizyon kazandıran UTESAV, yöneticileri İsrafil Kurulay, Sami Yılmaz, Hasan Büyükdede ve Şükrullah Dolu''nun öncülüğünde, “Teknoloji, Medeniyet ve Değerler” toplantısı düzenledi. Prof. Dr. Zekai Şen, Prof. Dr. Mehmet Erkal, Prof. Dr. Bedri Gencer, Prof. Dr. Şükrü Yıldız, Dr. Kerim Buladı, Halil Kulluk, Ö.Serdar Yeşil ve diğer katılımcılarla, teknolojinin ötesini tartıştık.

*

Dördüncü baskısı yapılan “Teknolojinin Ötesi” isimli kitabımızda vurguladığımız gibi: “İnsansız teknoloji, teknolojisiz insan olmaz. Her kültürün kendine özgü bir teknolojisi vardır. Teknoloji, en geniş anlamıyla, bir kültürün değerlerinin ekonomik, sosyal ve siyasal alanlardaki yansımasıdır.” Teknoloji yüzyılların içinde nasıl gelişirse gelişsin, arka planında, bilimiyle, sanatıyla ve değerleriyle, mutlaka insan vardır.

*

Tarihin her döneminde, aynı hız ve aynı yoğunlukta gelişmeyen teknoloji, her iki yanı da keskin bir kılıç gibi olmuştur. Ancak teknolojinin hayatı kolaylaştıran olumlu yanları gibi, hayatı zorlaştıran olumsuz yanları da, teknolojiyi elinde tutan insandan kaynaklanır. İnsanları öldürenler silahlardan önce, silahları ellerinde tutan insanlardır. Anadolu''da denildiği gibi: “Bıçağı yapan değil, kullanan katildir.”

*

Teknolojinin ötesi, teknolojiyi kullanan insana göre aydınlık ya da karanlık olur. Teknoloji iyilik peşinde koşan insanın olduğu kadar kötülük peşinde koşan insanın da, elindeki en güçlü ve en etkili silahtır. Nükleer teknolojiden hem barışta, hem de savaşta yararlanılır. Savaşta ölüm saçan nükleer teknoloji, barışta hayat kurtarır. Uçaklar yolcu taşıdıkları gibi, bomba da taşırlar.

*

Bütün dünyanın karşı karşıya olduğu ana sorun, denetimden çıkan teknolojinin, denetim altına alınmasıdır. Teknolojiyi denetmek için, önce insanı denetmek gerekir.

*

İnsanları denetemeyenler, teknolojiyi denetemezler.

*

İnsanlar değerlerle denetilirler.

*

Teknoloji insanın gölgesidir.

*

Gölgeyle savaşılmaz.

12 yıl önce
Teknolojinin ötesi hem aydınlık hem karanlıktır
Diyânet İşleri ve kadın meselesi
Kara dinlilerle milletin savaşı
Korona sonrası dönemde ekonomide yeni trendler
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?