|
Türkiye"de şairler yüzyılı

Dünyanın her yerinde savaşları politikacılar başlatırlar, şairler de durdururlar. Doğu ile Batı''nın çatışma alanı Anadolu''da Yirminci yüzyıl, bir politikacılar yüzyılı olmaktan daha çok bir şairler yüzyılı oldu. “İki Dünyanın Hesaplaşması”nda şairler, önemli sorumluluklar yüklendiler. Anadolu''da kutsal kültürle seküler kültürün birbirine karıştığı ve her şeyin altüst olduğu bir dönemde, şairler Anadolu insanının, gelecek vizyonunu zenginleştirdiler.

*

Türkiye''nin şairler yüzyılını, Mehmet Akif, Yahya Kemal, Necip Fazıl ve Sezai Karakoç, düşünceleri değiştiren şiirleri ve geçmişten geleceğe bakan vizyonlarıyla, onyıllar içinde büyük bir özveriyle inşa ettiler. Onlar Anadolu''nun milletten gelen bir vizyondan daha çok devletin yüklendiği bir misyonla, sekülerleştirilmeye çalışılmasının sancılarını yaşadılar, doğurduğu karmaşaya şahit oldular ve tutulan yolun sağlıklı olmadığını her fırsatta vurguladılar.

*

Şairlerin dünyasındaki Türkiye, Türkiye''nin dünyasındaki şairler, düşüncelerini şiirlerine, şiirlerini düşüncelerine yansıtarak, Anadolu''nun şairler yüzyılını oluşturdular. Bin yıllık Türk tarihin omurgasını oluşturan Anadolu''nun Yirminci yüzyılı, onlarn şiirlerinde özetlendi. Ağaçların meyvalarıyla değer kazandıkları gibi, Türkiye de bir ayakları geçmişte, bir ayakları gelecekte olan şairleriyle güç kazandı.

*

Anadolu''nun dört büyük şairi, düşünce ve şiirlerine yansıttıkları misyon ve vizyonlarıyla, Türkiye''nin sorununun, Batılılara benzemek değil, Batılılardan farklı olmak olduğunu gösterdi. Yahya Kemal “Süleymaniye''de Bayram Sabahı” şiiriyle, Anadolu''nun görkemli dönemlerini, Yirminci yüzyılda yeni bir yüze, yeni bir söze dönüştürdü. O Anadolu''nun şairler yüzyılında gelmiş, tarihle düşünen büyük bir Osmanlı şairiydi.

*

Mehmet Akif, savaş yıllarının Anadolu''sundan “tek dişi kalmış” Avrupa''ya baktı, savaşı şiire, şiiri savaşa yansıtarak, şairler yüzyılının ana sütunlarından birini oluşturdu. Onun en büyük eseri, “korkma” diye başlayan, Türkiye''nin “Milli Marşı”dır. Necip Fazıl “Çile” şiiriyle, kendi dönüşümden yola çıkarak, bütün taşları yerinden oynatılan Anadolu''nun yeniden inşa edilmesi için, izlenmesi gereken eksiksiz bir yol haritası sundu ve Anadolu''nun geleceğindeki vazgeçilmez yerini aldı.

*

Sezai Karakoç, uzun “Taha''nın Kitabı” şiiriyle, şairler yüzyılında, Anadolu insanının ölümden sonra kalkarcasına, nasıl dirileceğinin müjdesini verdi. Şairler yüzyılında, şiirsiz medeniyet, medeniyetsiz şiir olmaz, diyen Karakoç, gerçekte kutsal kültürle yoğrulan tek madeniyet olduğunu ve onun doruklarına şiirle ulaşıldığını, sürekli vurguladı.

*

Şairler yüzyılının şairleri, bütünle bağlarını koparmayan şiirleriyle, Anadolu insanının kültürel hayatıyla birlikte siyasal hayatına da ışık tuttular.

*

Büyük şairler, meyvada ağacı, ağaçta ormanı görmesini bilirler ve dünyayı kucaklayan en derin vizyona sahiptirler.

*

Şairler şiirleriyle düşünürler, şiirleriyle konuşurlar, şiirleriyle bilinirler, şiirleriyle rüya görürler.

*

Büyük şairler gerçekleşmeyecek rüyaları görmezler.

12 yıl önce
Türkiye"de şairler yüzyılı
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi