|
Üretilen otomobili değil üretilmeyen bilgisayarı üretmek

Ülkelerin, kurumların ve kuruluşların, finansal ve entellektüel sermayeleri, ne kadar büyük olursa olsun, uçak, gemi ve otomobil gibi, her teknolojik ürünü üretecek sınırsız kaynakları yoktur. Kaynakların bir alanda yoğunlaştırılması, başka alanlarda yapılacak yatırımları önlediğinden, bütün kurum ve kuruluşlar, yatırım alanları arasında bir seçme ve sıralama yapmak zorundadırlar. Ülkeler istedikleri her endüstriyel ürünü üretemezler.

*

Ekonominin tarım, sanayi ve hizmetler kesiminde, yatırım projelerinin hazırlanması ve değerlendirilmesi, ülkelerin olduğu kadar işletmelerin de, ana sorunlarının başında gelirler. Yatırımlar, ekonomik, siyasal ve kültürel etkileriyle, ulusal ve uluslararası ekonominin en dinamik alanını oluştururlar. Yatırımlar ister özel, isterse kamu işletmeleri tarafından gerçekleştirilsinler, gelirleri giderlerini karşılamalıdır.

*

Kamu, özel ya da gönüllü, hiçbir kurum ve kuruluş, “yerel ve küresel işletmeler, araba üretirken görsünler” diyerek, gelirleri giderlerini karşılamayan yatırımların peşine düşemez. Hiçbir devlet kuruluşunun sürekli zarar eden bir işletmeyi, uzun dönemde ayakta tutması mümkün değildir. Anadolu''da denildiği gibi: “Akarsuyun olmadığı bir yerde, dökme suyla değirmen dönmez.”

*

Dünyanın hiçbir yerinde, hayatın yasalarına karşı çıkılamadığı gibi, ekonominin yasalarına da karşı çıkılamaz. Hiçbir devletin gücü, dünya fiyatlarında üretim yapamayan bir işletmenin ömrünü istediği kadar uzatmaya yetmez. Ekonominin yasaları açık ve yalındır. Anadolu''da hep vurgulandığı gibi, işletmeler girdilerde, iki kere ikiyi üçe, çıktılarda ise, iki kere ikiyi beşe getirmesini öğrenmelidirler. Öğrenme özürlü olan işletmeler, kalıcı olamazlar.

*

İşletmelerin başarıları, devlet destekli kamu işletmeleri olmalarından daha çok dünya fiyatlarının altında üretim yapabilecek bilimsel ve teknolojik birikime sahip olmalarından kaynaklanır. Devlet gücüyle uzun ömürlü olunsaydı, İngiltere ve Fransa''nın ortak projesi olan “Concorde” ayakta kalır ve elli yıllık bir birikime sahip olurdu. Kurum ve kuruluşların ömrü, en az girdiyle, en çok çıktı elde etme gücü olan verimlilikteki başarısına bağlıdır. Ekonominin her alanında verimliliği artırmak, ülkelerin yeni zenginlik kaynağıdır.

*

Sanayi toplumu olma yolunda önemli yatırımları gerçekleştirmiş olan Türkiye''nin otomobil alanında yeni yatırımlara değil, IT alanında yeni yatırımlara ihtiyacı vardır. Türkiye''de yılda bir milyona yakın otomobil üretiliyor ve yarısına yakını da ihraç ediliyor. Otomobil alanında yatırım, büyük sermaye ister, karlılık düşük ve dünya ölçeğinde kıran kırana bir rekabet vardır.

*

Türkiye için önemli olan, Avrupa ülkelerinin büyük bir birikime sahip olduğu otomobil teknolojisine değil, belirli ülkelerin denetiminde olan yazılım mühendisliğine yatırım yapmaktık.

*

Ekonominin altın yasasına göre, bilgi yoğun ürün üretenler, emek yoğun ürün üretenlerden daha çok kazanırlar.

*

Yirmibirinci yüzyıl Ford''ların değil, Jobs''ların yüzyılı olacaktır.

12 yıl önce
Üretilen otomobili değil üretilmeyen bilgisayarı üretmek
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti