|
Üretim gücüne yeni boyutlar kazandırmak

Mesnevi ve Mukaddime ile yoğrulan toplumların kültüründe, insanın üretime uzak durması ve sermayenin üretimin dışında kalması istenmez. Yuvarlanan taşın yosun tutmadığı gibi, çalışan insan da, yoksul düşmez. Benzer şekilde, nasıl işleyen demir parlar ise, üretimde değerlendirilen sermaye de getiri sağlar. Bu yüzden, bir ülkenin üretim gücünü büyütmek için, sermaye gerekli, ancak yeterli değildir. Artık ekonomiye canlılık kazandırmak, bir sermaye işi değildir.

*

Üretim gücüne yeni boyutlar kazandırmada, entellektüel sermaye, finansal sermayeden çok daha önemlidir. Katma değeri yüksek ürün ve hizmetler üretmek için, gerekli olan finansal sermaye değil, entellektüel sermayedir. Entellektüel sermaye yoksulluğu çeken ülkeler, finansal sermaye zengini olsalar da, bilgi toplumlarının ürün ve hizmetlerini üretmede başarılı olamazlar. Çünkü, entellektüel sermayenin transferi, finansal sermayenin transferinden çok daha zordur.

*

Hafta sonunda, yöneticileri Sefer Turan, Fatih Okumuş ve Faruk Urak''ın öncülüğünde, 24 saat yayın yapan ve 350 milyonluk Arap dünyasında ilgiyle izlenen, TRT Arapça''nın “Basında Bugün” programına katıldım. Tunus''tan Irak''a Arap gençlerin görev aldığı kanalda, benim “Yerelleşerek Küreselleşmek Küreselleşerek Yerelleşmek” yazımdan yola çıkarak, varlık içinde yokluk çeken islam dünyasındaki üretim güçsüzlüğünün, üstesinden gelmenin, yöntem ve stratejilerini tartıştır.

*

Bütün dünyada, üretim gücüne yeni boyutlar kazandırmada ağırlık, getirisi düşük, işgücü yoğun ürün ve hizmetler üretmekten, getirisi yüksek, bilgi yoğun ürün ve hizmetler üretmeye kaymıştır. Artık her ülkenin kurum ve kuruluşları, yerel kaynakları küreselleştirecek, küresel kaynakları da yerelleştirecek yöntemler bulmak ve stratejiler geliştirmek zorundadırlar. Ülkelerin üretim güçlerini büyütmede eski yöntem ve stratejiler geçerliliklerini yitirmişlerdir.

*

Yeni yüzyılın kurum ve kuruluşlarının müşterileri gibi, tedarikçileri de bütün dünyaya yayılmışlardır. Bu yüzden, her kurum ve kuruluş yerel olduğu kadar küresel, küresel olduğu kadar da yerel olmalıdır. Türkiye''deki bir işletmenin, tasarımını İtalya''da yaptırdığı bir ayakkabının, derisini Yeni Zelanda''dan alıp, Kore''de ürettirip ve Almanya''ya da satmasının önünde hiçbir engel yoktur. Ancak böylesine çok devletli bir üretim zincirinin aksamaması için, güçlü bir entellektüel sermayeye ihtiyaç vardır.

*

Ford gibi, işbölümüne dayanan ve somut üretim yapan kuruluşlarda, öncelik finansal sermayenindir. Microsoft gibi, iş dağıtımına dayanan ve somut üretim yapmayan kuruluşlarda ise, öncelik entellektüel sermayededir.

*

Microsoft''un petrol kuyuları, maden yatakları ve otomatik tezgahlarla donatılmış fabrikaları yoktur. Buna karşılık çok zengin bir entellektüel sermaye birikimi vardır.

*

Üretim gücüne bilinmeyen boyutları entellektüel sermaye kazandırır.

*

Entellektüel sermaye yeni zenginlik kaynağıdır.

13 yıl önce
Üretim gücüne yeni boyutlar kazandırmak
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset