|
Uzlaşma kan dökülmesini önler

Küre dünya savaş odaklı bir dünyaydı. ''Kazan ya da kaybet'' stratejisi geçerliydi. ''Çatışma olmadan gelişme olmaz'' denilirdi. Kare dünya barış odaklı bir dünyadır. ''Hem kazan hem kazandır'' stratejisi geçerlidir. ''Uzlaşma olmadan dönüşme olmaz'' denilir. Küre dünyada değişime direnilirdi. Kare dünyada değişim yönetilir. Kare dünyada değişimi yönetemeyen ülkelerin ağırlığı yoktur.

*

Küre dünyanın, kare dünyaya dönüştüğünü görmeyen ülkelerin başında, Müslüman ülkeler geliyor. Bu yüzden, Irak, Suriye ve Mısır''da, her gün binlerce insanın kanı dökülüyor. İslam dünyasında siyasal iktidar çatışmaları, birbirini izliyor. İktidar savaşlarında, siyasal örgütler, uzlaşmaktan daha çok çatışmayı tercih ettikleri için, her gün bütün insanlığı öldürüyorlar.

*

İnsanlık tarihi, iktidar savaşlarının tarihidir. İnsanların olduğu yerde, yönetim sorunları vardır. Yönetimlerde, iktidarın nasıl temsil edileceği, son sözü kimin söyleyeceği, sosyal bilimlerin ana tartışma konularını oluşturur. İktidarlar hem yönetirler, hem yönetilirler. Son sözü, yalnızca ben söylerim diyerek, iktidarlarını paylaşmayan iktidarlar, önünde ya da sonunda paylaşılırlar.

*

Küre dünyada yöneticiler, iktidarlarını ve ülkelerinin sınırlarını, başka ülkelerle olan düşmanlıkları büyüterek korurlardı. Kare dünyada sınır olmadığı için, ülkelerin yöneticileri iktidarları, dostlukları büyüterek, korurlar. Korku ve düşmanlıklara dayanan küre dünyada çatışma varken, ümit ve güvene dayanan kare dünyada uzlaşma vardır. Sınırsız dünyada iyi çatışma, kötü uzlaşma yoktur.

*

Bütün Müslüman ülkelerin hem yöneticileri, hem yönetilenleri, birbirleriyle savaşmayı bırakarak, kare dünyanın insanlarına, Nuh''un güvercinleri gibi, barışın simgesi zeytin dalı sunmazlarsa, İslam''ın barış kültürü olduğunu kimseye anlatamazlar. Mısır, Suriye ya da Irak''ta iktidarın ömrü, çatışmalarda ölen insanların sayısıyla değil, verilen oyların tartılmasıyla belirlenmelidir.

*

Küre dünyanın iktidar savaşlarında, milyonlarca insan hayatını yitirdi, iktidar savaşlarında ölmek ve öldürmek bir kahramanlık olarak görüldü. Oysa suçsuz bir insanı öldürmekle, bütün insanlığı öldürmek arasında fark yoktur, dünyada hiçbir iktidar, bir insan hayatının karşılığı değildir.

*

Kare dünyada iktidar olmanın tek ve değişmez yolu, son sözü söyleyen yönetim kademelerine gelmek değildir.

*

İktidar olmadan da iktidar olmanın yol ve yöntemlerini bulmak gerekir.

*

Bilgiyi bilgeliğe dönüştürenler, iktidar olmadan iktidar olurlar.

*

İktidardan içeri bir iktidar vardır.

11 yıl önce
Uzlaşma kan dökülmesini önler
KGF’nin ayrıntıları netleşti
Zamanda ve mekânda bir uyanış: Sîdî Ukbe Ulucamii
19 Mayıs’a 10 gün kala…
Uluslararası doğrudan yatırımları çekmek
Enflasyon, döviz kuru beklentileri ve CDS