|
Wiki"lerin dünyasında ikiyüzlülüğe yer yoktur

Bütün dünyada paylaşımcı ve katılımcı kültüre yeni boyutlar kazandırmanın, en kolay yolu, birlikte makale ve kitap yazmaktır. Dünyadaki bilimsel çalışmaları çok yakından izleyen ve alanının sayılı uzmanlarından Prof. Dr. Cengiz Dökmeci, İTÜ''de 300''e yakın yazarı olan bir fizik makalesini, imrenilmesi gereken büyük bir işbirliği örneği olarak, kendisini ziyarete gelen herkese gösterdi. Çatısız dünyada bilimsel makale başına düşen ortalama yazar sayısı hızla artmaktadır.

*

Dünya akademik çevrelerinde, üreterek paylaşmanın ve paylaşarak üretmenin coşkusunu duyan alanlarda, ortak makale yazmada yazar sayısı, 1.681 gibi, inanılmaz bir sayıya ulaşmıştır. İkibinli yıllarda, katılımcı ve paylaşımcı üretim, ekonomik, siyasal ve kültürel hayatın zenginleşmesinin ana kaynağı olacaktır. Bilgiyi paylaşmayı bilmeyen kurum ve kuruluşlar, katma değeri yüksek ürün ve hizmet üretme güçlerini büyük ölçüde yitirecekler. Dünyanın yeni döşüntürücüleri, bilgilerini yaplaşmada sınır tanımayanlardır.

Dünyada katılımcı ve paylaşımcı üretimin, en önemli örneklerinin başında Wikipedia gelir. Wikipedia, ücretsiz olarak, sayfalarını her ülkedeki okuyuculara açan, herkese madde yazarı olma imkanı veren, bilgisayar ortamında ve bütünüyle gönüllüler tarafından hazırlanan, dünyanın en büyük ansiklopedisidir. İnternette en çok başvurulan bilgi kaynaklarının arasındadır. Dünyada bilgi toplama, sınıflandırma, üretme ve depolamada, başta üniversiteler olmak üzere, bütün kurum ve kuruluşlara örnek olmaktadır.

*

Wikipedia''yı eşsiz kılan özelliklerinin başında, dünyada her ülkeye kendi dilinden, milyonlarca ansiklopedi maddesiyle seslenebilmesidir. Bugün Wikipedia''nın maddeleri, yıldan yıla sayıları artan gönüllü katılımcılarla yazılıyor, denetiliyor, sürekli gözden geçirilerek, yayına hazırlanıyor. Milyonlarca, okuyucusu olduğu gibi, yüzbinlerce yazarı vardır. Ayrıca Wikipedia''yı yaşatmak için de, binlerce gönüllü bağış yapmaktadır.

*

Wikipedia''nın şifresiz ve ücretsiz, kendi dillerinde, bütün ülkelerin okuyucularına açık olması, düzeltme çalışmalarına ve bazı konularda hataya düşülmesini kolaylaştırıyor. Ancak ansiklopedinin hızla büyümesi, sürekli yeni maddelerin eklenmesi, son gelişmeler ışığında, eski maddelerin güncelleştirilmesi ve canlılığını da hiç yitirmememis de, bu açıklık politikasından kaynaklanmaktadır. Açıklık Wikipedia''nın en büyük entellektüel sermayesidir.

*

Dünyayı geçmişte benzeri görülmedik bir biçimde düzleştiren güçlerin başında, ürettikleri bilgi, ürün ve hizmetleri, bütün dünyaya açan, Wikipedia, google, Linux, MIT, Skypy ve Wikileaks gibi kuruluşlar gelir. Wiki''lerin dünyasında, açıklık, yalnızca açıklık vardır. Açıklıktan kimse zarar görmez. Çünkü, açıklığın olduğu yerde etiksizlik olmaz. Wiki''ler için yeryüzünde sınır gökyüzüdür.

*

Hawaii dilinde wiki, açık ve çabuk demektir. Yeni bir “wikidünya” doğmaktadır. Don Tapscott ve Antony D. Williams “Wikinomics” isimli kitaplarında, uzun uzun anlattıkları gibi, katılımcı ve paylaşımcı girişimciler, dünyanın yüzündeki peçeyi kaldırıyorlar.

*

Örtüsüz gelinen ve örtüsüz gidilen, örtüsüz dünyada, herkes örtüsüz yaşamasını öğrenecektir.

*

Wiki''lerin dünyası biz''in gücünü açığa çıkaran dünyadır.

٪d سنوات قبل
default-profile-img
Wiki"lerin dünyasında ikiyüzlülüğe yer yoktur
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti