|
Yeni lojistik ve ticaret koridorları oluşturmak

Anadolu''nun jeostratejik ve jeolojistik üstünlüklerinden yararlanabilmek için, dünyanın dört bir yanına yeni hava, deniz, demir ve kara ulaşım yolları açmak gerekir. Dünyanın her yerinde lojistik koridorları, toplumların can damarlarıdır. Lojstik koridorlarındaki darboğazların ve tıkanmaların etkileri, bütün ülkelerin ekonomik, siyasal ve kültürel yapılarına katlanarak yansır.

*

Ülkelerin lojistik koridorları, aynı zamanda ticaret koridorlarıdır. Dünyanın kültür ve ekonomisine yeni boyutlar kazandıran büyük şehirler, lojistik ve ticaret koridorlarının kesişme noktalarında oluşurlar. Anadolu''nun, komşu ülkelere açılan sınır şehirleri başta olmak üzere, bütün şehirleri birbirleriyle, ne kadar güçlü lojistik ve ticaret koridorları oluştururlarsa, o kadar hızlı dünyaya açılırlar ve o kadar hızlı büyürler.

*

Maltepe Üniversitesi, Mütevelli Heyet Başkanı ve Kurucu Hüseyin Şimşek, Rektör Prof. Dr. Kemal Köymen''in destekleriyle, geleneksel hale gelen ve her yıl Mart ayının ilk haftasında yapılan “Lojistik ve Ticaret Buluşması”nın, üçüncüsü, üniversite kampüsünde düzenlendi. Gün boyu devam eden oturumlarda, uluslararası ticarette lojistik yönetiminin kazandığı yeni boyutlar, sektörün öncüleri olan kuruluşların yöneticileri ve akademisyenler tarafından tartışıldı.

*

Lojistik yönetimi, dünya ölçeğinde, ürün, hizmet ve bilgilerin işletmelerden son tüketiciye kadar taşınması, depolanması ve dağıtılması süreçlerini kapsamaktadır. Ülkeler arasındaki ticaretin hız ve yoğunluk kazanmas,ı bütün işletmeleri, maliyetleri düşürücü stratejiler geliştirmeye zorluyor. Bu yüzden, depolama, paketleme, etiketleme, kalite kontrol, ithalat, ihracat ve sigorta hizmetleri, lojistik yönetiminde büyük önem kazandı.

*

Kuruluşların dünya pazarlarında rekabet üstünlüğü, lojistik yönetiminin şemsiyesi altında, birbirleriyle iletişim ve etkileşim içinde olan, işletme fonksiyonlarını sürekli yenilemelerinden kaynaklanır. Düzleşen dünyada, Anadolu işletmelerinin başarısı, Çin işletmelerinden maliyette, Alman işletmelerinden kalitede, Amerikan işletmelerinden de pazarlamada geri kalmayacak, lojistik yöntemler geliştirmelerine bağlıdır.

*

Lojistik koridorlarının şehirlere, şehirlerin ticarete yeni boyutlar kazandırdığı Yirmibirinci yüzyılda, ürünlerin, hizmetlerin ve bilgilerin hiçbir engele takılmadan, dünya ölçeğinde dolaşması dünyadaki bütün savaşların sonunu getirecektir. Ülkelerin yıldan yıla gelişen lojistik ve ticaret koridorları, dünya barışının en büyük ve en önemli sigortasıdır.

*

Lojistik yönetimi maliyetlerin yönetimidir. Hayatın bütün boyutlarında maliyetleri düşürenler, hayatı hem kolaylaştırırlar, hem de güzelleştirirler.

*

Hayatta hareket, harakette lojistik vardır.

*

Lojistiği bilen zamanı bilir.

*

Zaman sermayedir.

12 yıl önce
Yeni lojistik ve ticaret koridorları oluşturmak
Kara dinlilerle milletin savaşı
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!