|
Yeni Türkiye’nin yeni vizyon arayışları
Sürekli dönüşen ve dönüştüren dünyanın, dönüştürücü gücü olmak için, kuruluşlar, kurumlar ve ülkeler gelecek vizyonlarını, durmadan yenilemek zorundalar. Dünyanın dönüşüm hızından daha düşük bir hızla dönüşen ülkeler, dönüştüren ülkeler değil, dönüştürülen ülkeler olurlar. Yeni Türkiye'nin, dünyanın dönüştürücü güçlerinden biri olması, ürün, hizmet ve bilgi üretme gücüne, yeni boyutlar kazandırmasına bağlıdır.

*

Yeni Türkiye'nin dünya ülkeleri arasındaki yeri, ilk sıralara kamu kuruluşlarıyla değil, özel kuruluşlarla taşınır. Küreden kareye dönüşen dünyada, en güçlü devlet, nufüsuna göre, en küçük parlementosu, en az parlementeri ve bakanlarının sayısı çok az olan devlettir. Yeni Türkiye'nin yeni vizyonunda, üretim gücü düşük, risk almaktan kaçınan, çok hiyerarşik, çok bürokratik, kurum ve kuruluşlara yer yoktur.

Yeni Türkiye, “temsili” demokrasiden “katılımcı” demokrasiye, “siyasal” toplumdan “sivil” topluma, “kapalı yerel” ekonomiden, “açık küresel” ekonomiye, “tek kültürlü” ülkeden “çok kültürlü” ülkeye dönüşmeye direnenlerin Türkiye'si değil, dönüşmeyi yönetenlerin Türkiyesi'dir. Türkiye dönüşmeyen misyonuyla, dönüşen vizyonunu ne kadar hızlı dönüştürürse, ekonomik, siyasal ve kültürel gücünü de o kadar hızlı büyütür.

*

Yeni Türkiye'nin yeni vizyonu, ya dönüşmek, ya dönüşmemek değil, hem dönüşmek hem dönüşmemek olmalıdır. “Türkiye 1453'ten bu yana özenle inşa ettiği misyonu, yeni 2053 vizyonuyla, İstanbul'dan, Brüksel'e, Moskova'ya, Washington'da, Yeni Delhi'ye, Pekin'e Tokya'ya taşımalıdır. Uzaklık yakınlık farkının olmadığı kare dünyada, pergelin sabit ayağının Türkiye'de olabilmesi için, diğer ayağın bütün ülkeleri, bir bir dolaşması gerekir.

*

Yeni dünya, ister kültürel, ister siyasal, ister ekonomik olsun, her alanda ülkelerin mükemmellikte yarıştıkları bir dünyadır. Mükemmelliğin pasaport taşımadığı yeni dünyada, kusursuzluğun peşinde koşmayan ülkeler, ülkelerarası ilişkilerde önlenemeyen kusurların tetikleyicisi olurlar. Tom Peters'in kuruluşlar için önerdiği “mükemmel arayış” stratejisi, üretim güçsüzlüğü gidermek isteyen ülkeler için de geçerlidir.

*

Küre dünyanın “Serbest Pazar Ekonomisi”, kare dünyada “Kusursuz Pazar Ekonomisi”ne dönüştü. Artık ülkeler arasında ekonomik bağımsızlıktan daha çok ekonomik bağımlılık önemlidir. Her ülke elindeki kaynakların değerlendirilmesinden sorumludur. Ülkeler birbirleriyle ortaklık yapmak zorundadır.

*

Yeni Türkiye küre dünyada uyuyacak, kare dünya'da uyanacaktır. Kare dünyanın üzümü küre dünyanın erik dalında yenilecektir.

*

Ateş yanan yerden duman çıkmaz. Duman çıkan yerde ateş yanmaz.

*

Küre dünyanın çamları kare dünyanın bardaklarıdır.

*

Yeni dünya hayatı, kolaylaştıranların dünyasıdır.

*

Gösteriş tüketimi cinayettir.
#Yeni Türkiye
#Tom Peters
#Kusursuz Pazar Ekonomisi
9 yıl önce
Yeni Türkiye’nin yeni vizyon arayışları
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset