|
Yenilik avcıları girişimciler

Gece ile gündüz farkının ortadan kalktığı kare dünyada, toplum üçgeninin tabanında yoksulluk varken, tavanında zenginlik olmaz. Toplumların tavanlarının başarısı, tabanlarının üretim güçlerinden kaynaklanır. Tabanlarının üretim güçleri yetersiz olan ülkelerin, tavanlarının üretim güçlerinin yeterli olması mümkün değildir. Kare dünyada ülkelerin tavan ve tabanları, karşılıklı iletişim ve etkileşim içinde, yenilik avcıları girişimciler olmalıdır.

*

Toplumların üretim güçlerini büyütmede ve yeni boyutlar kazandırmada, insanların gelir farkları değil, bilgi farkları önemlidir. Bir ülkede, toplumun bütün kesimlerinin eğitim düzeyleri, her zaman, gelir düzeylerinden daha hızlı ve daha eşit olarak artırılır. Bilgi düzeyleri yüksek olan, toplumların, üretim düzeyleri de yüksek olur. Türkiye''nin üretim güçsüzlüğünün üstesinden gelmek için, tavanın çorak topraklarına değil, tabanın verimli topraklarına yatırım yapmak gerekir.

*

İnsanlar bilgi düzeylerini, kuruluşlar üretim düzeylerini, yenilik yaparak zenginleştirirler. Geçmişte kalan insanlar ve kuruluşlar geleceğin, ürün, hizmet ve bilgilerini üretemezler. Geçmişin bilimsel birikimiyle yetinenler, geleceğin bilimsel birikimine katkıda bulunamazlar. Küre dünyanın teknolojik ürünlerine takılıp kalanlar, kare dünyanın teknolojik ürünlerini üretemezler. Küre dünyanın yenilik yöntemleriyle, kare dünyanın yenilik sorunları çözülmez.

*

Yenilik avcılarının dünyasında her öğrenilen bilgi bir noktadır. Büyük yeniliklerin kaynağında, küçük küçük yenilikler vardır. Apple''ın kurucusu, Steve Jobs''un dediği gibi: ''İnsanlar öğrenebilecekleri kadar çok yeni bilgi öğrenmeliler. Bir gün biriktirilen bilgi noktalarının birleşerek, çok güzel bir resim oluşturduğunu göreceklerdir.'' Yenilik avcılarının elinde ne kadar çok bilgi birikirse, ortaya çıkacak ürün de o kadar yeni ve sıradışı olur.

*

Hayatın ekonomik, siyasal ve kültürel boyutlarında, her girişimci bir yenilikçidir. Ancak her yenilikçi bir girişimci değildir. Yenilik avcısı girişimciler, yaptıkları yeniliklerle, toplumların hem tabanlarında, hem tavanlarında köklü dönüşümlere yol açarlar. Girişimciler yeniliklere direnmezler, yenilikleri yönetirler. Yenilik yapan girişimciler yenilenirler. Yenilenmesini bilmeyenler, hayatın hiçbir alanında rekabet üstünlüğü kazanamazlar.

*

Küçük bir bakkal dükkanını büyük bir süpermarkete dönüştürmesini bilenler, dünyada esen yenilik rüzgarlarından yararlanmanın yol ve yöntemlerini geliştirirler. Kuşlar uçarlarsa yaşarlar. Yenilik avcıları girişimci olurlarsa ayakta kalırlar. Sürekli yenilenen ürünlerden kimse usanmaz.

*

Toplumların tabanları için yeni olan, tavanları için de yeni olur. Dünya pazarları, kapılarını yenilik yapmasını bilenlere açarlar. Yenilik arayanlar, yeniliğin kaynağı olurlar.

*

Toplumların tabanlarında ne aranıyorsa, tavanlarında o aranılanlar bulunur.

*

Türkiye''de yenilik ekonomisi, yakın gelecekte kendi Mevlana''sını bulacaktır.

*

Yenilik avcıları yeni şeyler söylerler.

*

Yeni güzeldir güzel yenidir.

*

Yenilenenler yenilmezler.

11 yıl önce
Yenilik avcıları girişimciler
Haftanın ekonomik özeti ve beklentiler
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından
Taşkent’in öbür yüzü