|
"Temayül"den birinci çıksam kesin aday oluyor muyum?"

Aslında kısa ve kolay bir cevabı var bu sorunun ama ben uzun uzun anlatmak istiyorum.

Malumunuz siyasi partilerin iki bayramı vardır. Kongre ve seçim. Bu iki bayramın da neticelerinden bağımsız olarak kutlanabilmesi için demokrasinin kökleşmesi gereklidir.

Kongre mevsimi geldiğinde bu meselenin inceliklerine değiniriz, şimdilik şunu söylemekle yetinelim: Elbette en güzeli düzenli, tertipli ve kavgasız ama coşkulu bir kongredir. Ama çoğu zaman, sandalyelerin havada uçuştuğu bir kongre, kimsenin itibar etmediği bir kongreye tercih edilir.

Seçimler söz konusu olduğunda ise bayram biraz daha uzun bir dönemi kapsayan ve biraz daha geniş bir katılımla yapılır. Artık aday adayları, adaylar ve seçilenler diye adlandırabileceğimiz süreçler başlamış olur.

AK Parti kuruluşundan itibaren bir hassasiyetin üzerinde yükseliyor. ''Ortak akıl'' dedikleri bir hassasiyetin. Meseleleri iyi inceleyen, ideal sonuçlar üretebilen bir yaklaşım tarzı geliştirdiler. Tüzüklerinde bazı tahditlere yer verebildiler. Hatta parti binalarını mümkün olduğunca ''siyasi partiye uygun'' şekilde dizayn etmeleri bile bir yeniliktir mesela.

Bu sayede iktidar olduklarında memleket meselelerine de gereken ilgiyi gösterdiler ve bugün muarızlarının dahi kabul ettiği pek çok radikal adımı atabildiler. İlk icraatlarının Meclis lojmanlarını satmak ve vekillerin halktan kopuk yaşamasının önüne geçmek olduğunu hatırlatsak derdimizi anlatmış oluruz herhalde.

Tekrar ''Seçimler ve aday belirleme süreci''ne gelirsek, burada iki yöntem var. Hakim nezaretinde yapılan ve sonuçları bağlayıcı önseçimler ve genelde tüm partilerin tercih ettiği yol olan genel merkez yoklaması. AK Parti bu meselede de yine doğru bir yaklaşımla, iki yöntemin güzel yanlarını birleştirerek sakıncalarını bertaraf eden ideale yakın bir sistemle çalışıyor. Bugüne kadar yapılan seçimlerde uygulanan ve başarılı sonuçlar veren bu sistemin parçalarından biri de (kısaca temayül denen) teşkilat temayül yoklamasıdır. Kabaca anlatırsak, ana kademe kadın ve gençlik kollarının yönetim kurulu üyeleriyle belediye meclis üyelerinin ve hatta mahalle örgütünün oy kullandığı bir mini seçim diyebiliriz. Aday adaylarının tümü liste halinde sunulur ve o seçim çevresi için öngörülen aday sayısı kadar isim tercih edilir. Sonuçları da hemen o salonda sayılır, dökülür ve açıklanır.

Her aday adayı için çok keyifli bir rekabet ortamı anlamına gelen bu uygulama yukarıda belirttiğim gibi sistemin bir parçasıdır sadece. Kamuoyu yoklamaları ve diğer kurul çalışmalarıyla harmanlanır ve karar verecek ekibin önüne o şekliyle sunulur. Diğer partilere de örnek olması gereken bir aday belirleme sistemi kuran AK Parti, ''temayül''ü bu Pazar yapacak.

Teşkilata emek vermiş herkese ve özellikle bir dönem keyifle birlikte çalıştığım yakın arkadaşlarıma başarılar diliyorum.

Sorunun cevabını da verdik aslında ama tekrar edelim:

-''Temayülden birinci çıksam kesin aday oluyor muyum?''

-''Temayülden ismin çıkmazsa aday olman zor!''

13 yıl önce
default-profile-img
"Temayül"den birinci çıksam kesin aday oluyor muyum?"
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti