|
Üniversite tercihleri başladı

Sınav sonuçlarınız hayırlı olsun. Bazılarınız çok sevindi, bazılarınız üzüldü. Şimdi sıra kendinize uygun mutlu olacağınız üniversite ve programları tercih etmeye geldi. Hepinizin kafasında amansız sorular; puanlar, taban puanlar, başarı sıraları. Tabii bu da önemli zaten hep söylediğimiz gibi bu bir sıralama sınavı siz de tercihlerinizi buna göre yapın. Sizler sınav puanına kilitlendiniz. Çünkü size o puanların çok önemli olduğu, o puanlar yükseldikçe iyi üniversiteye gideceğiniz söylendi. İyi üniversitede iyi hocalar olduğu hocaların size her şeyi öğretebileceği söylendi. Siz de haklı olarak buna kilitlendiniz. Acaba bu doğru mu? İyi üniversite, iyi hoca, iyi bölüm diye bir şey var mı? Yoksa bunlar kocaman bir kandırmacadan mı ibaret?

Tercih için size birkaç öneri;

-Hepinizin amacı üniversite bittiğinde hedeflediğiniz sektörde kariyer yapmak. Yani bu demek oluyor ki hepiniz mezun olduğunuzda bir CV yazacaksınız. İşte şimdi sizler CV’nizde ne olacağına karar veriyorsunuz.

-Tercihlerde bölüm değil üniversite seçin. Çünkü siz 2026 yılının dünyasına merhaba dediğinizde ABD Çalışma Bakanlığı’nın araştırmasına göre bu mesleklerin yüzde 65’i olmayacak. Olacak tek şey herşeye hazırlıklı, 21.yy becerilerine sahip “yeni dünya insanı”. Bu yüzden sizi bu amaca ulaştıracak üniversiteyi bulun.

-Bu yüzden sizlere en önemli öğüdüm, “geleceğin insanı” olma becerisi kazanabilmenizdir. Bunun için çalışmanızı size tavsiye ediyorum.

- Gittiğiniz üniversitede yurtdışı imkânlar yoksa hele hele de öğretim dili İngilizce değilse işiniz çok zor.

-Kampüs üniversiteleri yerine kent üniversitelerini tercih edin, kentten kopmayın, hayatın içinde kalın. 5 yıl aynı binada ders görmenin bu çağda üniversite olmadığını bilin.

Şimdi size en önemli önerimi vereyim; lütfen aşağıdaki 5 soruyu üniversitelere sormadan tercih yapmayın;

1- Üniversitenin yurt dışı olanakları neler?

2- Yabancı dil eğitimi nasıl?

3- Okuyacağınız bölümün ders çeşitliliği, farklı alanlarda eğitim imkanları neler?

4- Üniversitenin şirket iş birlikleri ve iş dünyası ile ilişkileri nasıl?

5- Üniversitenin, yeni dünya becerileri (big data, yapay zekâ, blockchain, siber güvenlik, Game desing, tasarın odaklı düşünme vb.) alanlarında eğitimleri var mı?

Bu soruları sorun, cevapları sizi geleceğin insanı yapacaktır. Unutmayın geleceğin mesleği yoktur, Geleceğin insanı vardır.

Çünkü geleceğin insanı, iletişim becerisi güçlü, girişimci, inovatif, yaratıcı, dil bilen ve dünya vatandaşı olmalı. Siz siz olun puanı yüksek diye yanlış yere gitmeyin. Unutmayın sizden önce de yüz binlerce hatta milyonlarca genç aynı yolu denedi sonuç hep başarısızlık oldu. Şimdi siz yeni bir yol deneyin. Şimdi üniversiteleri araştırmaya başlayın. Unutmayın üniversite eğitimi kişiye özeldir. İsteyin talep edin, araştırın ve dünyada doğrusu neyse onu isteyin. Çünkü bu imkânı bir kere yakalayacaksınız.

#ABD Çalışma Bakanlığı
#Sınav
#Üniversite
3 yıl önce
Üniversite tercihleri başladı
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi