Ankara’nın ve siyasetin “B planı”

Yaşar Taşkın Koç
Yaşar Taşkın KoçYeni Şafak Gazete Yazarı
04:00, 16/06/2015, Salı • Yeni Şafak Haber Merkezi
Ankara’nın ve siyasetin “B planı”
“Biliyorsunuz bu iktidar partisinin içinde bir ekip var. O ekip seçimden otuz altı saat önce Diyarbakır'da HDP mitingine bomba koymak gibi çok parlak bir fikre kapılıp bunu hayata geçirdi.
Bunun için tabii ki doğal partnerleri Işid'e havale etmişlerdi işi.
Bomba ellerinde patladı; ne meydanda büyük bir katliam oldu 1977 Taksim'deki gibi ne HDP oyları düştü.
Üste bu hain planın etiketi kaldı alınlarında.
Bir başka ekip de seçim hileleri konusunda özel uzmanlık eğitimi almıştı; nasıl olduysa oldu işi karıştırıp kendilerine oy transfer etmek yerine HDP'nin barajı aşmasına üstelik üç puan gibi çok az tahmin edilen bir seviyede geçmesine neden oldular.
Seçimler böyle sonuçlanınca bu sefer yine ilk ekip harekete geçti; Diyarbakır'da Hüda Par'ın en sevilen en etkili isimlerinden birini öldürdü. Ortalık karışsın diye umdular. Gene olmadı…”
Bıyık altından güleceğinize bu akla ziyan teorilere seçimden önce ne kadar inandığınızı, güvendiğinizi düşünün.
Ankara'da hükümet kurma çalışmaları, koalisyon varyasyonları üzerine egzersizler sürerken zihnimizin arkasında yatan, zihnimize yatırılan, aklımızı çelen onca başlığa da göz atalım.
Yakında çok lâzım olacak.
Demirtaş seçimlerden sonraki ilk demeçlerinde “Sayın Öcalan'a…” teşekkür ederken saçını başını yolan HDP'ye oy vermiş CHP'lilerden bahsetmiyorum.
MHP'yi en azından dışarıdan destekleyeceği CHP seçim hükümetine razı edecek ama içinde yine de gölgesi bulunacak HDP'li formülün doğuracağı handikaplardan da bahsetmiyorum.
Cumhurbaşkanı'nın davetine icabet etmeyeceğini açıklamaya başlayan liderlerin ne düşündüğü üzerine tonlarca yazı yazmaya da niyetim yok.
Başkent'te her partinin cebinde bir B Planı var.
Hepsi bu yüzden rahat.
O B Planı'nın adı; “yeniden sandığa gideriz…”
O yüzden seçim gecesi rakamlar belli olduğunda “en güçlü ihtimal erken seçim” görüşümden vazgeçmiş değilim.
Hâlâ en güçlü ihtimal, evet, erken seçim.
Kimse yeniden sandık gelecekse koalisyon kurulamamasının sorumlusu olarak çıkmak istemiyor miting meydanlarına.
Görüşmeler hakiki ve uzun ömürlü bir koalisyon kurulup kurulamayacağı üzerinden yürütülüyor. Kimse numara yapmayacak. Kurulacaksa ciddi ve sağlam olması için samimiyetle oturacak masaya.
Ama elini yüksekten açıyor belli ki hepsi.
Nasıl olsa bir B Planı var; “Şimdi olmazsa bir de yeni seçimden sonra bakarız…”
Böyle gelişir ve sandık tek çare kalırsa o zaman çıkacak sonuç eğer yine koalisyon olursa eller düşecek, uzlaşmanın yolunu aramak da bulmak da çok daha kolay olacak.
İyi de Ankara'da böyle bir hareketlilik varken nerden çıktı Diyarbakır'da bomba?
Seçim hileleri?
Diyarbakır'da ortalığı karıştıracak ciddi bir suikast?
Sırayla gidelim o zaman;
Diyarbakır'a o bombayı “kim koydu” kadar “kim koydurdu” sorusunun cevabı da gizli kalmayacak.
Diyarbakır'da Hüda Par'lı Aytaç Baran'ı kimin öldürdüğü de ortaya çıkacak.
Seçimlerde hile yapılıp yapılmadığı konusunda artık bir fikriniz olmuştur sanırım.
O zaman gelelim madalyonun hiç konuşulmayan yüzüne;
7 Haziran'da Erzurum'un ilçelerinden Karayazı'da ise HDP 96.31; AK Parti 01.84 oy almış…
Bu rakam AK Parti'nin bütün ülkede en düşük oy aldığı yerler içinde ikincilik kürsüsünde.
2009 yerel seçimlerinde adayı yüzde 57 ile başkan seçilen AK Parti sonraki seçimlerde düşüşe geçiyor; yirmili rakamlardan yüzde 7'ye kadar düşüyor.
Aynı seçimde Erzurum'da iki partinin oyları yüzde 52'ye 18 AK Parti'nin lehine.
Öyleyse size de 01.84 bir tuhaf gelmiyor mu?
Gelmiyorsa sorun yok.
Geliyorsa biri açıklayacak bu durumu.
Algı oyunlarının, gerçeği ters yüz etmenin, suistimalin, diğer muhalefetin iktidara olan tepkisini kullanarak yaptığı her şeyin “büyük hoşgörüyle” karşılanmasının dışında hakiki bir cevap gerek.
Özellikle tam da Suriye sınırımızın hemen altında Tel Abyad'dan yeni, küçük bir göç hareketliliği başlamışken kasten, bile isteye soruyorum bu soruları.
Hakiki bir cevap vermek dışında bir B Planı'nı var mı bütün olup bitenler için?
Silahlara veda etmek gibi meselâ…
Çünkü ne şakası ne B Planı olmayan dalga gelince algı, manipülasyon, suistimal edilmiş hoşgörü, uluslar arası destek falan dinlemez… yutar geçer.
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026