|
Felsefe Tarihi Koordinasyon Toplantısı Bildirgesi

27-28 Eylül tarihlerinde Erzurum valimiz sayın Ahmet Altıparmak"ın daveti üzerine Erzurum"da Ezurum"un "krema"sıyla bir söyleşi gerçekleştirmek üzere Erzurum"daydım.

Bu arada Erzurum"da ilâhiyatlardaki felsefe dersleriyle ilgili YÖK üyesi arkadaşların da katıldığı bir koordinasyon toplantısı yapılmış. Toplantıdaki dekan ve diğer arkadaşlarla bir araya geldik.

Koordinasyon toplantısında alınan kararları aynen sizinle paylaşıyorum:

***

İlahiyat Fakülteleri Felsefe Tarihi Anabilim Dalı koordinasyon toplantısı Erzurum"da Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi"nde 27/09/2013 tarihinde iki oturumda gerçekleşmiştir. İkinci oturumun ilk kısmına YÖK yürütme kurulu üyesi Sayın Prof. Dr. İbrahim HATİPOĞLU katılarak YÖK Genel Kurulu"nun, 15/08/2013 tarihli İlahiyat ve İslami İlimler Fakültelerinin ad ve ders programlarının değiştirilmesi sürecini öncesi ve sonrasıyla değerlendiren açıklamalarda bulunmuştur. Sayın YÖK Yürütme Kurulu üyesi ile Felsefe Tarihi Anabilim Dalı"nın sorunları karşılıklı olarak müzakere edilmiştir. Toplantının nihayetinde aşağıdaki hususlar karara bağlanmıştır.

1. YÖK Genel Kurulu"nun İlahiyat ve İslami İlimler fakültelerinin müfredatı ile ilgili yapmış olduğu değişiklikten vazgeçerek müfredat hazırlama yetkisini üniversitenin yetkili kurullarına bırakılmasını takdirle karşılıyor ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bu süreçte basın, yayın ve sosyal medya aracılığı ile yapılan tartışmalarda zaman zaman maksadını aşan ve kişilik haklarına uygun olmayan bir üslup kullanıldığı görülmüştür. Bu tür bir üslubu, hak arama ve düşünceyi açıklama özgürlüğüne uygun bulmadığımızı beyan ediyoruz.

2. Toplantıda Felsefe Tarihi Anabilim Dalı derslerinin İlahiyat müfredatının ayrılmaz bir parçası olduğu ve Felsefi ilimlerin Temel İslam Bilimleri"ni güçlendirmesi gerektiği vurgulanmıştır. Felsefe Tarihi derslerinin 4 (dört) kredilik ders olarak, yeni kurulan İslami İlimler ve İlahiyat fakültelerinin müfredatlarına konulması, ayrıca tüm İlahiyat fakültelerinde birinci sınıfta 2 (iki) kredilik "Felsefeye Giriş" dersinin yer almasının gerekli olduğu dikkatlere sunulmuştur.

3. İlahiyat fakültelerindeki 20 (yirmi) anabilim dalının, yeni kurulan İlahiyat ve İslami İlimler fakültelerinde yer alması ve korunması gerektiği vurgulanmıştır. Bu husus, İlahiyat birikimimizin korunması açısından elzem görülmektedir. Nitekim bu konuda herhangi bir yasal sınırlama olmadığı da toplantımıza katılan Sayın YÖK üyemiz tarafından beyan edilmiştir.

4. İlahiyat ve İslami İlimler fakültelerinde Felsefe ve Din Bilimleri bölümüne ait derslerin yeri ve konumu konusunda düşünce beyan ederken disiplinleri karşı karşıya getirecek bir dil kullanılmasından kaçınılması, aksine disiplinlerin birbirini tamamlayıcı olduğu hususuna dikkat çekilmiştir.

5. Akademik kadro tahsisi, Felsefe Tarihi Ana Bilim Dalı"nın en önemli sorunlarından biridir. Yeterli akademik kadronun olmayışı ve yeni kurulan fakültelerde Felsefe Tarihi Anabilim Dalı"nın bulunmaması sebebiyle Felsefe Tarihi Anabilim Dalı"nda yetişen öğretim üyelerinin İslam Felsefesi, Din Felsefesi ve Mantık Anabilim dallarında görev aldığı görülmektedir. Bu durum, Felsefe Tarihi Anabilim Dalı"nın zayıflamasına neden olmaktadır. Bu hususun çözüme kavuşturulması, ilgili birimlerin görev ve sorumluluğu dahilinde olduğu bildirilmiştir. Buna ilaveten fakültelere uzun süredir ÖYP ile İlahiyat Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi kadrosu verilmediği dikkatlere sunulmuştur.

6. Tüm İlahiyat ve İslami İlimler fakültelerinin sorunları ve ders programları ile ilgili geniş katılımlı bir "İlahiyat Şura" tertip edilmesi önerilmiştir.

7. İlahiyat fakülteleri Felsefe Tarihi Anabilim Dalı koordinasyon toplantılarının bundan sonra bir sempozyum şeklinde yapılmasına karar verilmiştir.

11 yıl önce
Felsefe Tarihi Koordinasyon Toplantısı Bildirgesi
Hükümet iki ileri bir geri
Ben masumum
Kemâl ararken zevâl bulduk!
Doğmak mı Doğmamak mı?
İnsaf!