|
Sakarya ve Kocaeli kitap fuarları: Marmara’da kültürün atar ve toplardamarları

Entelektüel hayatta bir düşüş, bir irtifa kaybı yaşanıyor: Sezai Karakoç’un vefatı, düşünce ve sanat hayatınızın kurucu şahsiyetleri arasında yaşanan yaprak dökümünün son büyük halkası oldu. Sezai Bey’in vefatıyla dünyamızın ışığı kayboldu, ruhu soldu, kalbi durdu sanki.

Ama hayat sürüyor…

Büyük fikir ve sanat akımları kurudu belki ama yeni ve güçlü fikir, kültür ve sanat akımlarının tohumlarını eken başka yolculuklar ve imkânlar devreye girdi.

Medeniyet Tasavvuru Okulu’muz, hem ruh veren eğitim sistemi, kardeşlik ruhunu yeşerten iklimi, ülkemizin en parlak akademik kadrosu ve dünyanın birikimini kuşanarak dünyaya hakikat medeniyetinin sözünü söyleyecek fikir, oluş ve varoluş çilesini çektirecek 100 Kitap Listesi ile ülkemizin akademik ve entelektüel hayatına hem seviye kazandırdı hem de istikamet ve ruh.

Bu yaz yapacağımız akademik kamplarımız bu seviyeye, istikamete ve ruha büyük bir atılım kazandıracak inşallah.

Bilim felsefesi ve metaverse kampından İslâm düşüncesi ve Gazâlî kampına, tarih felsefesi ve İbn Haldun’dan Müzik felsefesi ve Itrî kampına, Mimarlık düşüncesi ve Sinan kampından Film estetiği ve Tarkovsky kampı ile Medeniyetimizin ufku ve Yunus’un dili kampına 7 ilimizde 7 kampımızla ülkemizin entelektüel ve akademik hayatında geleceğimizin tohumlarını ekecek öncü kuşakların zihin açıcı, nefis ve imajinatif makale sunumları olacak.

MTO, 81 il ve 60 ülkede verdiği eğitim ve yeşerttiği ruhla umut ve ufuk kıvılcımı
çakmaya yetti ülkemiz ve insanımız için. Buradan önümüzü açacak, yüzyılları inşa edecek bir ekol çıkacak inşallah.
KOCAELİ KİTAP FUARI, EN BÜYÜK FUAR OLDU
Ülkemizin fikir, sanat ve kültür hayatının geleceği açısından en umut vadeden gelişmelerden biri de
kitap fuarları
oldu. Bütün Anadolu şehirleri art arda kitap fuarları düzenliyor artık. Yazarla okuyucunun doğrudan buluşmasına vasıtalık eden kitap fuarları zengin, kapsamlı bir kitap ve kültür vasatı oluşmasına, şehirde bir ya da iki hafta bayram havası yaşanmasına yol açıyor.
Belediyelerin en güzel kültür faaliyetlerinden biri hatta birincisi kitap fuarları oldu son on yılda. Kültür belediyeciliği kavramı kitap fuarlarıyla karşılığına kavuştu.
Ülkemizde
TÜYAP
en köklü ve öncü kitap fuarı. Ama Kocaeli Belediyesi’nin öncülüğüyle gerçekleştirilen
Kocaeli Kitap Fuarı, katılımcı açısından TÜYAP’ı geride bıraktı. Adem Yılmaz kardeşimin iyi bir entelektüel olması, Türkiye’nin en büyük ve nitelikli kitap fuarını gerçekleştirmesine imkân tanıdı.

Fuarın bu yıl 12. düzenleniyor. Dün fuarda MTO talebe buluşmamız, hem konferansım hem de imza programım vardı. Fuar muhteşemdi, bizim programlar da ruh dolu ve kardeşlik dolu bir ortamda geçti dolu dolu.

Kocaeli, sadece kitap fuarcılığında değil
gençlik faaliyetlerinde de göz dolduran büyük işlere imza attı.
Türkiye’nin en iyi, en kapsamlı gençlik faaliyetlerini gerçekleştirdi, en donanımlı yaz ve kış kamplarını hayata geçirdi. Bu girişimlerin zirve noktalarından birinde Zafer Sevil kardeşimin öncülüğünde Medeniyet Tasavvuru başlıklı dersler yaptık bir kaç yıl aralıksız. Her hafta tıka basa doluyordu ders salonumuz!
Dün orada
MTO talebe buluşmamızı yaptık: Tadı damağımızda kaldı. Ruh dolu bir buluşma oldu. Yarım kaldı, Pazartesi tamamlamaya karar verdik. Kocaelili kardeşlerimizi çok sevdim.
O yüzden Pazartesi de Kocaeli de olmaya karar verdik hep birlikte.
Fuarı organize eden Kocaeli Belediyemize ve değerli
Başkanımız Tahir Büyükakın’a bu güzel fuar ve ev sahipliği için yürekten teşekkür ediyorum.
SAKARYA’NIN ÖNCÜ ATILIMLARI VE ÜNİVERSİTE KİTAP FUARI
Bu hafta bir başka kitap fuarı daha vardı katıldığımız:
Atıf Gönenç kardeşimin Sakarya Üniversitesi’nde düzenlediği kitap fuarı, bir ilke imza attı,
öncülük yaptı böylelikle.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce’nin desteğiyle düzenlenen fuara öğrenci arkadaşların ilgisi büyüktü, sevindiriciydi.
Rektör hocamız Fatih Savaşan, öncü biri.
Milli Savunma Üniversitesi’nde de yaptığı öncü faaliyetlerle göz doldurmuştu. Sakarya’ya gelince,
Muzaffer Elmas Hoca’nın bıraktığı mirası devam ettirdi, en ileri seviyeye ulaştırdı.
Kitap fuarı, Fatih Hoca’nın özgünlüğünün ve öncülüğünün eseri ve göstergesi.
Bir diğeri de kitap yayıncılığı.
Bilgi, Koç, Boğaziçi gibi bir kaç üniversite hariç Türkiye’deki üniversitelerde olmayan olmazsa olmaz bir çalışma üniversite kitap yayıncılığı. Yayınevinin emektarı Mustafa Hoca’nın heyecanı görülmeye değerdi.
Sosyal bilimler kitapları çok iyi Sakarya Üniversitesi yayınlarının.
Randall Collins’in Felsefelerin Sosyolojisi başlıklı şaheseri Türkiye’nin bütün üniversitelerde kilit rol oynayan parlak talebelerin mutlaka okuması gereken muhteşem bir kitap.
Sadece Türkiye’de üniversitelerde kitapçı yok!
Dünyanın bütün ülkelerinde var ama birkaç istisna hâriç bizde yok. Bu istisnalardan biri en iyilerinden biri üstelik de Marmara İlahiyat. Çok güzel bir kitapçısı var Marmara İlahiyat’ın.
Sakarya Üniversitesi de güzel ve şirin bir kitabevi açmış. Bulunamayan ama istenen her kitap ertesi gün getiriliyormuş!
Çok güzel gerçekten!
Kitap Keyfi
ismiyle hizmet veren kitabevine ve fuarı rektör hocamızla gezdik. Kitabevi dört misli büyütülecekmiş: Bu müjdeyi de ben vermiş olayım Sakarya Üniversitesi’ndeki öğrencilere!

Fuara gölge düşürmeye çalıştı şer şirret medya. Bilal Erdoğan, İbrahim Kalın ve Meclis Başkanımız Mustafa Şentop›un fuarda ne işi varmış! Hakkaten akıl alır gibi değil. Bilal Erdoğan, eğitim doktorası yapmış, iyi bir eğitimcidir. İbrahim Kalın, ülkenin en kalbürüstü entelektüellerinden biridir. Mustafa Şentop, “Şentop Hoca”dır, yıllardır öncülük ettiği bir hukuk dergisi vardır!

Rektör Hocamız Fatih Savaşan’ı, ekibini ve Sakarya BB Başkanımız Ekrem Yüce Beyi yürekten tebrik ediyor, bu üniversite fuarı konseptinin başka üniversitelere de sıçramasını umuyorum.

Vesselâm.

#Kocaeli Kitap Fuarı
#Tahir Büyükakın
#Sakarya Üniversitesi
2 yıl önce
Sakarya ve Kocaeli kitap fuarları: Marmara’da kültürün atar ve toplardamarları
Güzellik direniyor!
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…