|

Diyarbakır'da 'tarım' devrim yapacak

DSİ 10. Bölge Müdürü Turkay Özgür, Diyarbakır'da yapımına devam edilen çok sayıda baraj ve sulama projeleri ifade etti. Özgür, projeler bittiğinde Diyarbakır'da tarımın devrim yapacağını söyledi.

Mehmet Safa Canat
00:00 - 8/07/2012 Pazar
Güncelleme: 15:53 - 8/07/2012 Pazar
Yeni Şafak
Diyarbakır'da 'tarım' devrim yapacak
Diyarbakır'da 'tarım' devrim yapacak

DSİ 10. Bölge Müdürü Turkay Özgür, yapımına devam edilen, proje aşamasında olan ve planlama aşamasında olan çok büyük projelerinin olduğunu belirtti. Turkay Özgür, "Planlama aşamasında olan Siirt ve Batman'ı ilgilendiren 40 bin hektarlık alanı sulayacak Garzan Projesi var. Projenin 2012 yılının sonunda planlama aşamasını bitirmek istiyoruz. Projenin planlama aşamasının yapımına imkân sağlayan Garzan Barajı'nın yakın zamanda inşaatı tamamlandıktan sonra inşa edilecek bir proje olduğu için su kaynağımız hazır olmuş olacak. Yine 30 bin hektar alanı sulayacak olan Silopi Ovası'nın da planlama çalışmaları devam ediyor. Nusaybin-Cizre-İdil Projesi'nde de 66 bin hektar alan sulanacak. Diyarbakır'da 12 bin 600 hektar alanı sulayacak olan Çermik Kale Barajı'nın projesi hazırdır. ÇED (Çevre Etkinliği Değerlendirme) raporunu da 2012 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. Diyarbakır Ergani Barajı'nın da ÇED raporu bitmek üzeredir. Ergani Barajı, Ergani ilçesine yakın Çermik yolu üzerinde bin 600 hektarlık verimli bir alanı sulayacak bir proje olacak. Su bütçesi yönünden Kralkızı-Dicle Projesi kapsamında değerlendirilen Dilaver Barajı ve Dibni Barajı projelerimiz var. Dilaver Barajı projesinin planlama yenilemesini yapıyoruz. Dibni Barajı projesi de özel su kullanım hakkı anlaşması dâhilinde inşa edilecek bir proje olduğu için planlama çalışmaları devam ediyor. Silvan Projesi kapsamında olan 7 adet depolama tesisinden Ambar ve Pamukçay Depolama Tesisleri'nin inşaatına başladık. Diğer tesislerden Karacalar, Bulaklıdere, Kıbrıs, Kuruçay ve Başlar Depolama Tesisleri'nin de önümüzdeki yıllarda ihalelerini yaparak 2016 yılına kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Kralkızı Cazibe-1 ile Pompaj-1 Kısım kapsamındaki sulama tesislerinin ana kanallarını bitirdik. Cazibe-2, Cazibe-3 ve Cazibe-4 Kısım ana kanallarını da bu yıl sonuna kadar bitirmek istiyoruz. Batman Sol Sahil Sulaması'nın ana kanallarını bitirdik, sulama şebekesinin tamamını 2013 yılının sulama mevsimine kadar bitirmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

DSİ HIZLI VE BAŞARILI

Diyarbakır Kralkızı Cazibe Sulaması III. Kısıım İnşaat'ının yüklenici firması olan İnelsan İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Çiftçi de, "Kralkızı Cazibe III. Kısım İnşaatı'nın yapım süresi 230 gündür. Normalde 10 yılda bitirilecek projeyi biz 230 günde inşa edeceğiz. Bu da DSİ'nin hızının ve başarısının bir göstergesidir. Suyu kontrol edebilen uygarlıklar her zaman büyük gelişme sağlamıştır'" diye konuştu.

BİTİŞ TARİHİ 12.12.2012

Diyarbakır Kralkızı-Dicle Ana Kanal İnşaatı'nın yüklenici firması olan Durmaz İnşaat'ın Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Durmaz ise, 'Diyarbakır Kralkızı-Dicle Ana Kanal İnşaatı'nın normal bitiş süresi 2014 yılının Mayıs ayıdır. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey, GAP Eylem Planı çerçevesinde ödeneklerin tamamının bütçeye aktarıldığını beyan etti. Biz de bu doğrultuda kesinlikle kaliteden ödün vermemek koşulu ile projemizi daha erken bir süre olan 12 Aralık 2012 tarihinde bitireceğiz' diyerek sözlerini tamamladı.

12 yıl önce