|

Kalender: Ülkeler arası engelleri kaldırıyoruz

Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi ve ILS İngilizce Yabancı Dil Kursları birlikte bir proje organize etti. Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Hulusi Kalender, "Türkiyede 12.5 milyon engelli olduğunu biliyoruz" dedi.

Zabit Durmuş
00:00 - 22/11/2009 Pazar
Güncelleme: 17:40 - 22/11/2009 Pazar
Yeni Şafak
Kalender: Ülkeler arası engelleri kaldırıyoruz
Kalender: Ülkeler arası engelleri kaldırıyoruz

Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi ve ILS İngilizce Yabancı Dil Kursları'nın birlikte organize ettiği proje kapsamında, Hollanda Nijmegen Kenti Pluryn Sakatlar Derneği üyeleri Gaziantep'te Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Salonu'nda bir araya geldiler. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Ağar, Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Hulusi Kalender, Nijmegen Kenti Pluryn Sakatlar Derneği yetkilileri katıldı. Başkan Hulusi Kalender, "Türkiyede bir ilki gerçekleştirerek ülkeler arasındaki engelleri kaldırıyoruz. Bizler engellilerin sorunlarını her platformda dile getiriyoruz, Türkiyede 12.5 milyon engelli olduğunu biliyoruz" dedi.

Kardeş şehir Nijmegen'den gelenleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Hulusi Kalender, "Sakatlar Derneği olarak yaptığımız çalışma ile Türkiyede örnek bir il olduk. Bizleri her projemizde yalnız bırakmayıp sürekli destek veren Başkanımız Dr. Asım Güzelbey'e teşekkür ediyoruz" diye konuştu.


"ENGELLİLERE DESTEĞİMİZ SÜRECEK"

Nijmegen Kenti Pluryn Sakatlar Derneği Üyesi Maria, davet için teşekkür ederek, "Gaziantep ile Nijmegen arasındaki kardeşlik bizi çok memnun etti. Şehirde bir çok güzelliklerle karşılaştık. Engellilere yönelik faaliyetleri yerinde gördük ve beğendik. Engelliler için yapılan projelere desteğimiz sürecek" dedi.


"HASSAS OLMANIN ÖTESİNDE BİLİNÇLİ OLMALIYIZ"

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Ağar, "Dünyada 500 milyon civarında özürlü bulunduğu, birçok ülkede her 10 kişiden birinin en az birinin fiziksel, zihinsel veya duygusal nedenlerle özürlü olduğu bilinmektedir. Özürlüler ve aileleri ile birlikte 25 milyon kişiyi yakından ilgilendiren toplumsal bir sorun olduğu üzücü bir gerçektir" dedi. Ağar, "Engelli yurttaşlarımızın kaliteli bir yaşam sürdürebilmeleri için eğitim, sağlık, toplumsal destek ve istihdam gibi haklarını güvenceye almak, rehabilitasyon programlarını geliştirmek önemlidir. Yerel yönetimler ve kamu kurumları olarak bizler bu konuda hassas olmanın ötesinde bilinçli olmalıyız. Bizler karar mekanizmaları olarak engelli vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştırmak için atılacak adımlara önayak olmalıyız. Kardeş Şehrimiz Nijmegen Sakatlar Derneği ve Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi üyelerinin 'Sivil Toplum Diyaloğu' projesi adı altında el ele vermeleri toplumların kardeşliği ve yakınlığı adına da sevindirici bir adımdı" diye konuştu.

Kardeş şehir diyalogları çerçevesinde ekonomiden kültüre, sağlıktan eğitime bir çok alanda ortak projeler üreterek deneyim paylaşımında bulunduklarını belirten Ağar, engel yok otobüsü, engelli asansörü, kaldırım çalışmaları ve engelli meslek kursları destek çalışmaları yürüttüklerini belirtti.




14 yıl önce