|

Sağlıklı çevre için İsveç'le el ele verildi

İsveç'in Ankara Büyükelçiliği ve İsveç İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle düzenlenen toplantıda küresel ısınma ve çevre sorunlarını konuşuldu. Başkan Asım Güzelbey, temiz bir çevreye ulaşmak için bu yöndeki projelere öncelik vermek gerektiğini söyledi.

Zabit Durmuş
00:00 - 8/11/2009 Pazar
Güncelleme: 19:10 - 8/11/2009 Pazar
Yeni Şafak
Sağlıklı çevre için İsveç'le el ele verildi
Sağlıklı çevre için İsveç'le el ele verildi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İsveç'in Ankara Büyükelçiliği ve İsveç İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle “İsveç Tarzı Sürdürülebilir Kalkınma-Türk Belediyeleri Bundan Nasıl Faydalanabilir?”,“Gaziantep'in Çevre Sorunları ile Çözüm Önerileri” Büyükşehir Belediyesi'nde düzenlenen konferansta değerlendirildi. İsveç'in çevresel teknolojik altyapıya ilişkin birikimlerinin paylaşılmasının hedeflendiği, AB'nin çevre ile ilgili politik hedeflerinin öne çıkarıldığı ve Türkiye genelinde 7 belediyede düzenlenen konferansların sonuncusu Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yapıldı.

Dünyanın ortak problemlerinin başında gelen küresel ısınma ve çevre sorunlarının ele alındığı toplantının çok önemli olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, "AB dönem başkanı olan İsveç'in çevre sorunlarına ve çevreye duyarlılığını biliyoruz. 1972 yılından bu yana oluşturdukları çevre politikalarını başarı ile sürdürmekte, örnek teşkil etmektedirler. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak 1992 yılında GAP İdaresi Başkanlığında gerçekleştirdiğimiz Katı Atık Depolama Tesisi Projesi ile başladık." dedi. Temiz bir çevreye ulaşmak için çevre sorunlarını çözmeye yönelik projeler üretmenin şart olduğunu söyleyen Güzelbey, "Sadece bugünü değil geleceğimizi düşünerek sürdürülebilir politikalar oluşturuyoruz. Geçtiğimiz yıllarda 80 noktada uyguladığımız denetleme çalışmalarını 2008 yılında 120'ye çıkararak denetlemelerimizi sürdürüyoruz. Global Düşün Yerel Davran sözünden hareketle şehrimizde başlayan bu girişimlerin dünya çevre politikalarına katkıları olacağına inanıyorum" diye konuştu.


SOMUT EYLEMLER BELİRLENMELİ VE UYGULANMALI

İsveç İstanbul Başkonsolosu Torkel Stiernlöf konuşmasında, Kopenhag'da düzenlenecek olan BM İklim Değişikliği Konferansı'na dikkat çekerek, burada somut eylemlerin belirlenmesi ve uygulanması gerektiğini ifade etti. Stiernlöf, "Somut ve pratik çözümleri tartışacaksınız. Aslında, uluslararası anlaşmaların daha iyi havaya, daha temiz suya, daha az trafiğe dönüştürüldüğü yer tam da burasıdır. Farklı sorunlar konusunda iyi çevresel çözümler bulmak için göstereceğiniz çabalar, İsveç'in de kararlı bir şekilde desteklediği Türkiye'nin AB üyesi olması için atılacak yeni adımların önemli bir parçası olacaktır" diye konuştu.


14 yıl önce